Social

Unde s-ar putea regăsi raioanele Criuleni și Dubăsari după reforma APL?

Cabinetul de miniștri a aprobat Strategia referitoare la reformarea administrației publice locale pentru 2023-2030.

Strategia, aprobată la 15 martie 2023, vine să susțină implementarea reformelor pe cinci componente: managementul funcției publice și al funcționarilor publici, cadrul instituțional al administrației publice centrale, sistemul de planificare strategică și elaborare a politicilor publice, debirocratizare și dezvoltarea serviciilor electronice, precum și administrația publică locală. Costurile necesare pentru implementarea Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe. Documentul va fi pus în aplicare în două etape, în baza programelor de implementare. 

Sunt elaborate două variante de reorganizare a APL.

Prima ar fi crearea a 10 regiuni/districte, în baza teritoriilor gestionate actualmente de oficiile Cancelariei de Stat.

Bălți – municipiul Bălți, raioanele: Fălești, Glodeni, Rîșcani, Sîngerei.

Căușeni – raioanele: Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă.

Cahul – raioanele: Cahul, Cantemir, Taraclia.

Edineț – raioanele: Briceni, Dondușeni, Edineț, Ocnița.

Hîncești – raioanele: Basarabeasca, Cimișlia, Hîncești Leova.

Orhei – raioanele: Orhei, Rezina, Șoldănești, Telenești.

Soroca – raioanele: Drochia, Florești, Soroca.

Ungheni – raioanele: Călărași, Nisporeni, Ungheni.

UTA Găgăuzia.

Municipiul Chișinău, în care ar putea fi și Criuleni, Ialoveni, Dubăsari, Strășeni.

Accent predominant, conform autorilor, se va pune pe dezvoltarea socio-economică a regiunii. Pe termen scurt, se propune păstrarea atribuțiilor care revin în prezent autorităților publice locale de nivelul doi. Finanțarea regiunilor va fi aceeași ca în sistemul de finanțare a autorităților publice locale introdus în 2015 pentru a determina veniturile noilor regiuni. Toate criteriile utilizate pentru distribuirea impozitelor și pentru calcularea transferului de echilibrare se bazează pe populație, pe suprafața unității administrativ-teritoriale și pe valoarea impozitelor colectate în teritoriu.

O altă variantă ar fi reorganizarea pe baza actualelor regiuni de dezvoltare: Nord, Centru, Sud, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, Municipiul Chișinău (și Transnistria).

Regiunea Administrativă Nord va include Municipiul Bălți, raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei, Soroca.

 Regiunea Administrativă Centru ar urma să includă raioanele Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni.

 Regiunea Sud: raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă, Taraclia. UTA Găgăuzia și Municipiul Chișinău vor fi regiuni separate.

În acest scenariu, distribuția funcțiilor este aproape neschimbată. Agenția pentru Dezvoltare Regională și Consiliile pentru Dezvoltare Regională ar continua să funcționeze. Reorganizarea ar putea să reducă într-o anumită măsură costurile administrative. În plus, aceasta va concentra personalul cel mai calificat din structurile existente într-o nouă structură consolidată și la posturile devenite mai atractive ar putea pretinde și alți candidați.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button