Social

25 de chestiuni pe o singură agendă

Astăzi cine a avut interes să participe la dezbaterea publică a proiectelor de decizie ce vor fi examinate în ședința Consiliului raional Criuleni din 17 martie a avut ocazia să-și expună părerea. Nu prea a dat lumea busna, dar pe ordinea de zi sunt 25 chestiuni importante pentru activitatea raionului.

E vorba și de aprobarea: 

  • Planului de acțiuni pentru anul 2023 întru realizarea Strategiei de dezvoltare social-economică a raionului Criuleni pentru 2021-2025;
  • Programului de reparație a instituțiilor de învățământ general din raion pentru anul 2023;
  • Organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenților în taberele de odihnă pentru copii, sezonul estival 2023;
  • Acordurilor de Parteneriat dintre CR Criuleni și Județul Sibiu, or. Constanța și municipiul Chișinău.

Vor fi discutate și chestiunile cu privire la executarea bugetului pentru 2022 și modificarea bugetului raional pentru 2023. Consilierul Valerii Burcă a amintit că președinții fracțiunilor din cadrul Consiliului raional Criuleni au decis să nu aloce bani pentru nici o primărie din raion, dat fiind că e un an electoral. Vor fi finanțate doar instituțiile gestionate de APL de nivelul II, deși fondul de rezervă constituie doar 900 mii lei. Consilierul Iurie Andriuță a sugerat ca acest fond să fie păstrat pentru a putea face față unor eventuale situații de urgență. 

Consilierul Ghenadie Cazacu a propus să fie primite cât mai operativ bunurilor materiale, achiziționate în cadrul faimosului proiect transfrontalier  din partea Consiliului local Hrușova.  Cei prezenți nu au fost gata să susțină această propunere din cauza mai multor deficiențe, inclusiv lipsa unor utilaje.

În ședința din 17 martie 2023 aleșii urmează să examineze și câteva chestiuni legate de cadre. Se planifică să fie ales un vicepreședinte și eliberat din funcție actualul. La fel sunt impuși  aleșii raionali, deja de lege, să ia o decizie la demersul Inspectoratului de Integritate nr. 04-20/5110 din 25.08.2022 și sesizarea nr. 182 din 09.02.2023 pe faptul nesoluționării stării de incompatibilitate de către dna Ungurean Ala, șefă a Direcției Educație Criuleni. 

Cum vor gestiona aceste  situații se va vedea mâine. Cert e că președintele raionului Nicolae Grati a sugerat că ar fi binevenit și un buchet de flori.

Urmăriți ”Est-Curier” pentru detalii.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button