Est-CurierSănătate

Una din sursele certificatelor false de vaccinare ar fi AMT Râşcani, anunță Procuratura Generală

Procuratura Generală a distribuit un comunicat, prin care informează că câțiva angajați din Asociația Medicală Teritorială Râșcani a municipiului Chișinău ar fi eliberat peste 100 de certificate de vaccinare anti-COVID-19 false, persoanelor care se aflau în străinătate. De caz s-a ocupat Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), la sesizarea Ministerului Sănătății.
Au loc percheziții desfășurate de ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și Inspectoratului Național de Investigații ale Inspectoratului General al Poliției la domiciliile și locurile de muncă a trei angajați ai spitalului – un vicedirector al spitalului și doi asistenți medicali.

Potrivit informațiilor preliminare, aceștia ar fi eliberat fraudulos certificatele pentru peste 100 de persoane care se aflau în afara țării, iar astfel au obținut un venit infracțional de peste  600.000 lei. În acest sens, pe lângă faptul că acumulau surse de bani profitând de situația în care se aflau unii cetățeni, aceștia supuneau distrugerii acele preparate biologice (vaccinuri) care urmau să fie administrate și, deci, au afectat astfel negativ și misiunea ministerului de resort, care procura aceste vaccinuri, în consecință aducând prejudicii materiale statului.

În cadrul perchezițiilor, până la acest moment, oamenii legii au ridicat de la persoanele vizate în comunicatul Procuraturii acte medicale, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă. După finalizarea perchezițiilor, procurorii PCCOCS vor atribui statut procesual-penal persoanelor investigate. Totodată, în vederea recuperării banilor obținuți pe cale ilegală și restituirii prejudiciului cauzat statului, procurorii desfășoară investigații financiare paralele.

Şefa AMT Râşcani a declart pentru PRO TV, că nici unul dintre angajaţii unităţii nu a recunoscut faptul de emitere a falsurilor, dar că ancheta va demonstra, dacă este veridic ceea de ce sunt acuzaţi, sau nu.

Persoanele vizate, în acest moment, se bucură de prezumpția nevinovăției.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button