Est-CurierInternațional

Un an de invazie. ONU a cerut iarăși încetarea acțiunilor militare în Ucraina

Joi, 23 februarie, 2023, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în cadrul unei sesiuni extraordinare, a adoptat rezoluția cu privire la necesitatea instalării rapide a unei păci „cuprinzătoare, juste și de durată” în Ucraina, în conformitate cu principiile Statutului ONU.

141 de țări au votat în favoarea rezoluției, 32 de țări s-au abținut și șapte – Belarus, Coreea de Nord, Eritreea, Mali, Nicaragua, Rusia și Siria – au votat împotrivă. Amendamentele propuse de Republica Belarus au fost respinse. 

Adunarea Generală și-a reafirmat angajamentul față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, inclusiv în apele sale teritoriale.

Membrii Adunării Generale au cerut ca „Federația Rusă să-și retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele armate de pe teritoriul Ucrainei în limitele sale recunoscute internațional” și au cerut încetarea ostilităților.

Adunarea Generală „cere ca tratamentul tuturor prizonierilor de război de către părțile la un conflict armat să fie în conformitate cu prevederile Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război din 12 august 1949 și ale Protocolului adițional I la Convențiile de la Geneva din 1949, și solicită un schimb complet de prizonieri de război, eliberarea tuturor persoanelor deținute ilegal și returnarea tuturor civililor internați și strămutați forțat și deportați, inclusiv a copiilor”, se arată în rezoluție.

Delegații Adunării Generale și-au exprimat „regretul pentru situația gravă a drepturilor omului și situația umanitară care s-a dezvoltat ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Documentul solicită părților să își respecte obligațiile privind protecția civililor și a bunurilor civile și să asigure accesul umanitar nestingherit celor care au nevoie de asistență, precum și oprirea imediată a atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv case, școli și spitale.

Rezoluția subliniază, de asemenea, „necesitatea de a se asigura că cele mai grave crime comise pe teritoriul Ucrainei sunt trase la răspundere conform dreptului internațional printr-o anchetă și urmărire penală adecvată, corectă și independentă la nivel național sau internațional”.

Rezultatul votului țărilor membre privind încetarea operațiunilor militare și tretagerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei: 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button