Est-CurierSocial

Noutăți legislative în domeniul asigurărilor sociale

De la 1 ianuarie 2023, se reexaminează pensiile pentru limita de vârstă care au fost stabilite după 1 ianuarie 2019. Cei care doresc să li se reexamineze pensia, trebuie să depună o cerere la Casa Teritorială de Asigurări Sociale. Astfel, pensiile care nu au fost reexaminate niciodată, beneficiarii cărora au primit refuz la cererea de reexaminare depusă în anii 2021 și 2022, o pot face în anul curent. Informația a fost făcută publică în cadrul unei ședințe în care angajații Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Criuleni au explicat mai multe prevederi legale noi, ce intră în vigoare în 2023. 

În 2023 se reexaminează și pensiile persoanelor cu dizabilități, stabilite după 1 ianuarie 1999, și care au muncit și au cotizat cel puțin 7 ani de zile la sistemul de asigurări sociale. Persoanele solicită reexaminarea pensiei la fel, printr-o cerere depusă la CTAS. 
La ședință a avut loc și un schimb de întrebări-răspunsuri.

„De ce e neapărat nevoie să scrie persoana cerere de reexaminare a pensiei? De ce nu se face automat această reexaminare?” – a întrebat asistentul social din s. Cruglic, Viorel Grițco. Lorina Sîrbu, șefa CTAS a răspuns: „Poate pe viitor va fi acest lucru, dar acum orice prestație socială poate fi solicitată doar printr-o cerere”.
O asistentă socială a informat, că o persoană cu dizabilitate medie a cerut reexaminarea pensiei, și după reexaminare a primit răspuins că i-a ieșit o pensie mai mica, decât cea aflată în plată.
„Persoana va primi în continuare pensia cea mai mare, nu se va micșora. Asemenea sițuații se pot întâmpla din cauză că de la 1 aprilie 2017 s-a modificat legea și se ia în calcul doar venitul începând cu anul 1999, din care s-au calculat contribuții sociale.” – a fost explicația funcționarilor.

Galina Cauia, șefa-adjunctă CTAS Criuleni, a informat despre o altă noutate legislativă, și anume, că de la 1 martie 2023, femeile însărcinate care vor beneficia de concediu de maternitate pre-natal, vor avea dreptul să primească îndemnizația paralel cu salariul, în cazul în care vor decide să mai continue activitatea de muncă, până la 36 de săptămâni de sarcină. Condiția este ca medicul să indice că sănătatea îi permite femeii să lucreze și angajatorul să-i acorde angajatei această posibilitate: să cumuleze concediul prenatal și dreptul la muncă. Până la această modificare, salariata care primea și concediu l medical prenatal sau post-natal, și salariul, la constatarea situației, era obligată să restituie banii primiți pentru concediul medical pre-natal.
Dacă în localități sunt persoane țintuite la pat sau cu mobilitatea redusă, care nu se pot deplasa pentru a solicita stabilirea pensiei pentru limita de vârstă și depune documentele necesare la CTAS, acestea pot delega o altă persoană, în care au încredere, în baza unei procuri autentificate de către primăria localității. Procurile autentifcate de primărie au aceeași putere ca și cele autentificate notarial. De asemenea, dacă a venit timpul persoanei să depună actele necesare pentru obținerea dreptului la pensie, iar persoana se află în spital, aceasta poate delega o persoană de încredere să depună în locul său setul de documente și cererea la CTAS, în baza unui certificat semnat de medicul curant. Medicul semnează un certificat, scris în formă liberă, prin care autentifică că persoana respectivă se află în spital, în perioada dată.

În cazul în care cetățeanul care a atins vârsta pentru stabilirea dreptului la pensie se află în penitenciar, șeful penitenciarului are obligația în termen de 10 zile de la atingerea vârstei de pensionare a deținutului sau deținutei, să adune setul necesar de documente care-l vizează pe cetățean și să le depună la CTAS.
În acest caz, șeful nu are nevoie de procură din partea persoanei vizate.

Casa Națională de Asigurări Sociale poate întreține relații cu beneficiarii și prin mijloace electronice, digitale, însă, la CTAS Criuleni, nu a parvenit până acum nici o solicitare semnată electronic, a spus Lorina Sîrbu. Totuși, cei care vor dori să aibă relații online cu CNAS, vor avea acces la mai multe servicii electronice, cum ar fi: programarea online la CTAS, cerere de îndemnizații, cerere de reexaminare a pensiei, cerere de stabilire a pensiei, vizualizarea contului personal de asigurări sociale, statutul certificatului medical, calculatorul pensiilor, programare online la audiență.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button