Un ajutor în valoare de cca 2,5 mln de Euro, din partea României, care constă în echipamente medicale, a fost prezentat astăzi, la ora 12.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa clădirii Guvernului. La ceremonie au fost prezenţi preşedinta Maia Sandu, prim-ministrul în exerciţiu Aurel Ciocoi, Excelenţa Sa, Ambasadorul României la Chişinău, Daneil Ioniţă, Excelenţa Sa, Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului român pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care a organizat transportarea.
Preşedinta Maia Sandu a salutat delegaţiile şi a spus că ajutorul este o dovadă de prietenie şi de solidaritate din partea ţărilor Uniunii Europene. Preşedinta a mulţumit şi pentru ajutorul oferit agricultorilor afectaţi de secetă, şi a invocat speranţele că vaccinul anti-covid, promis ţării noastre de către România şi ţările UE, va sosi cât mai curând la Chişinău. Aurel Ciocoi a adresat un „sincer şi profund mulţumesc” ţării vecine pentru ajutorul care a fost livrat Republicii Moldova prin mecanismul Uniunii Europene de asistenţă de urgenţă, solicitat de ţara noastră acum două săptămâni, la care primii au acţionat rapid Republica Cehă.
Boddan Aurescu, ministrul român de externe, a spus că lotul prezentat azi a inclus echipamente de protecţie, după ce îm 2020, 52 de persoane, inclusiv 42 de medici şi asistenţi medicali, au fost detaşaţi în RM ca să lucreze cot la cot cu medicii locali, în timpul când epidemia a luat amploare. Bogdan Aurescu a spus că este a doua oară când Republica Moldova esre ajutată să facă faţă epidemiei de Covid-19, prima dată costul lotului fiind de 3,5 mln euro. Echipamentul care a ajuns zi are o valoare de cca 2,5 mln Euro, şi este o dovadă că este, citat, „consecvenţa noastră şi dorinţa sinceră şi dezineterastă de a ajuta Republica Moldova în lupta împotriva Covid 19”. Bogdan Aurescu a spus că lotul consră în măşti, combinezoane, mănuşi medicale. Ministrul a reiterat că cele promise de preşedintele Klaus Iohannis, la fel vor ajunge în ţara noastră, 6000 l de motorină în sprijinul agricultorilor afectati de secetă, şi 200 mii de doze de vaccin anti-covid. La fel, Aurescu a reiterat dorinţa României de a încheia cel de-al VI-lea protocol adiţional, prin care România va livra ţării noastre următoarea tranşă din ajutorul nerambursabil în valoare de 100 mln de Euro. Semnând acest protocol, R. Moldova va putea avea acces la alte 68 de mln de euro pentru proiecte, menite să crească bunăstarea cetăţenilor.
Ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, a menţionat că ajutorul respectiv este o demonstraţie de solidaritate din partea României, iar echipamentele vor ajuta medicii de aici sa ingrijeasca mai bine pacienţi care au nevoie de îngrijire medicală. „Sunt profund recunoscător statelor membre UE, care ne demonstrează că UE este alături de RM, că UE are un mecanism eficient de protecţie civilă, care poate oferi un suport rapid în caz de necesitate. Pe parcursul pandemiei UE a oferit un suport constant RM pe mai multe domenii. Urmează să ajungă, în baza unui contrcat de rezilienţă, cca 300 de mln de lei, ajutor care va veni în Moldova în urma vizitei dnei preşedinte la Bruxeles, inclusiv vaccinuri prin platforma Covacs. UE şi întreaga Team Europe va continua să sustina RM. Mulţumire aparte dlui Ambsador, Daniel Ioniţă, pentru munca pe care aţi realizat ca să devina posibil ajutorul de azi”.
În piaţă a fost şi doctorul Adrian Belîi, şeful departamentului ATI al Institutului de Medicină de Urgenţă, care a mulţumit dontorilor de la numele întregului corp medical al RM. „În calitate de utilizatori şi beneficiari finali ai acestor bunuri, va promitem şi noi că vom ţine strâns rândurile, ne vom continua activitatea, uneori peste puteri, şi vom traduce ajutorul în vieţi salvate. Sperăm ca împreuna cu comunitatea internaţională să revenim mai repede la viaţa normală”.
Valoarea ajutorului care a ajuns azi la Chişinău este de 48 mln de lei, costul a 1,5 milioane de măști chirugicale, 100.000 de măști FFP3, 100.000 combinezoane, 100.000 de perechi mănuși medicale.
Imagine: captură video privesc.eu