DubăsariEst-CurierSportiv

Ruslan Dragoman: Ustia are mulți copii talentați

La începutul lunii februarie a fost semnat un acord prin care se preconizează deschiderea la Ustia a unei filiale a Școli de sport din r. Dubăsari.

L-am rugat pe Ruslan Dragoman, Campion al Republicii Moldova, participant la Campionatul European, campion și vicecampion la diverse turnee internaționale, inițiatorul și deocamdată unicul antrenor al luptătorilor ustieni, să vină cu unele concretizări pentru cititorii ”E.C” referitor la  activitatea noii școli.
– Câte persoane se vor putea antrena la Ustia și deunde bani pentru această premieră?

– Pentru început, filiala Ustia Dubasari, va avea doar o singură grupă din 15-20 copii care vor practica lupte libere. Iar de la începutul viitorului an școlar ne vom axa pe două grupe, adică 30-40 copii. Cu ajutorul directorului
Instituției Publice Școală Sportivă Dubăsari, Andrian Gherlac și a primarului de Ustia, Maxim Verdeș, vom procura toate cele necesare pentru ca tinerii să facă antrenamente calitative. Filiala de la Ustia va fi sub jurisdicția Instituției
Publice Școala Sportivă Dubăsari. Referitor la finanțare, am ajuns la un acord (totuși sunt și jurist) că o parte din cheltuieli le va suporta Primăria Ustia (sală sportiva, saltele de luptă) și alta parte (salariu, deplasări la competiții, etc…) – Școala Sportivă Dubăsari.

dragoman
În imagine: primii pretendenți la titlul de campion la lupte din Ustia. Ruslan Dragoman – rândul doi, primul din dreapta

– Va fi un singur antrenor?
– La moment doar un singur antrenor de lupte. Dacă pornim bine, aducem și unul la fotbal. Deocamdată, către mijlocul lunii martie, trebuie să începem antrenamentele.
– O să reușiți să lucrați și cu tinerii din Răculești?
– La Raculesti e filiala Școlii Sportive Criuleni care deja are campioni și vicecampioni la turnee internaționale, precum și la Campionatul Moldovei. E vorba de Vanesa Chirilov, vice-camioană a Moldovei, campioană și vicecampioană la multiple turnee internaționale și naționale, Cebotari Daniel, Teaca Eugen, Dombrovschi Maxim și alții. Sunt mulți copii din Răculești campioni și vicecampioni la diferite turnee internaționale și naționale. Referitor la timp, îl pot programa în așa fel ca să dovedesc peste tot. Sigur, la început va fi foarte obositor, dar cine dorește va reuși, așa și în cazul nostru. Ustia are mulți copii talentați.
-Dumneavoastră de la cine ați deprins lupta?
– La Criuleni l-am avut antrenor pe Victor Pascari, apoi am absolvit Liceul Republican cu Profil Sportiv. Acolo am fost ghidat de regretatul Nicolae Oriol. Fiul meu, Victor Dragoman, tot practica luptele și deja de patru ani face studii la același liceu în Chișinău.
– Riscați să vă ia postul…
– Cedez cu plăcere! De fapt acesta și e scopul, ca mai mulți copii să practice luptele, iar apoi în fiecare sat sa fie câte o secție. Sa aibă tinerii viitor la noi în țară. Sportul e dezvoltat la un așa nivel că fiecare sportiv poate să-și facă viitorul, atât în plan personal, cât și financiar. Doar că, în orice caz, trebuie multă muncă.
– Bănuiesc că prin această inițiativă vreți să aduceți un omagiu antrenorului dvs Nicolai Oriol?
– Recent a fost ziua de naștere a regretatului Nicolai Oriol, și m-am gândit că e o ocazie cât se poate de reușită pentru a porni o secție de lupte libere. Dacă va purta numele lui, aș fi cu adevărat mândru.
-Vă doresc succes și să aveți cât mai mulți susținători ai acestui proiect, care e o continuitate a celor realizate pe parcursul anilor precedenți.
– Mulțumesc! Continuitatea e succesul. Sau cum spunea Nicolai Oriol: ”кто не борется, тот уже проиграл”, adică ”cine nu luptă, acela deja a pierdut”, și nu e vorba doar de sport, dar și de viață.
A dialogat E. Chiriac

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button