DubăsariEst-CurierSocial

Tradiția scufundării în apă de Boboteaza reînvie şi la Molovata

Iisus a venit la Ioan şi i-a cerut să-L boteze, nu pentru că avea nevoie de curăţire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinţi creaţia. Că Mântuitorul nu a venit să primească iertare de păcate de la Ioan, reiese şi din faptul că botezul lui Ioan îl ajută pe om să conştientizeze starea păcătoasă, insă, nu oferea iertarea. De aceea se şi spune că era “spre iertarea păcatelor” (Luca 3, 3), pe care avea s-o aducă Hristos. 12540890_580132648802234_1855582991085317896_n

După ce toamna trecută  pe una din cele mai înalte coline ale s. Molovata, Dubăsari, a fost înălțată o cruce de 25 de metri, șirul evenimentelor ce marchează profund spiritul nostru creștinesc al localnicilor continuă. La19 ianuarie, curent, de ziua Botezului Domnului, mai mulți oameni de prin părțile locului s-au scufundat în apele reci ale Nistrului, amintind astfel de botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului. Nu înainte, însă, ca preotul Andrei Iațco să oficieze procedura de sfințire a apelor.

–        Nu a fost o idee spontană, – spune Igor Brînza, primarul satului (în imaginea din stînga), tot el și organizatorul acestei acțiuni. Am zis să o încercăm și pe asta. Așă că după slujba de dimineață de la biserică i-am îndemnat pe enoriași să vină cu noi.

S-au oferit să ne însoțească nu prea mulți. Și mai puțini s-au încumetat să intre în apa rece ca gheața. Cei care, însă, au făcut-o nu regretă. Mai mult chiar, susțin că se simt bine în continuare, or, nu în zadar se spune că scufundarea în apele sfințite alungă păcatele, purifică sufletul și ține bolile la distanță. Apropo, de la eveniment nu a lipsit nici președintele raionului, Grigore Policinschi, care, de altfel, în ultimii ani a participat la toate procesiunile de acest gen.

În final, atmosfera a fost încălzită cu câte un pahar de izvar, iar primarul Igor Brînza ne-a asigurat că tradiția scufundării în apă de Botezul Domnului va continua.

Gh. Motricală

Fotografii de N. Nesterev

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button