Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment multisportiv internațional care se desfășoară o dată la patru ani, medalia câștigată la Jocurile Olimpice este considerată una dintre cele mai înalte realizări în sport. Jocurilor Olimpice antice au fost atestate prima dată în anul 776 î.Hr la Olympia, Grecia și s-au desfășurat până în 393, după ce Grecia a fost cucerită de Imperiul Roman. După 1500 de ani de întrerupere, în 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice.
Jocurile au evoluat într-atât de mult încât aproape fiecare țară este reprezentată. Această creștere a creat numeroase provocări și controverse, inclusiv boicoturi, dopaj, luare de mită și un atac terorist din 1972. La fiecare doi ani, olimpiada și expunerea sa media, oferă sportivilor șansa de a obține faima națională și, uneori, internațională. Jocurile oferă, de asemenea, o oportunitate pentru orașul și țara gazdă de a se prezenta lumii.
Simbolurile Jocurilor Olimpice
Inelele Olimpice
Cele cinci inele întrepătrunse reprezintă cele cinci continente ale lumii și semnifică uniunea dintre ele și întâlnirea sportivilor din întreaga lume. Culorile celor cinci cercuri olimpice (albastru, negru, roșu, galben, verde), precum și culoarea albă a fundalului lor, reprezintă culorile existente pe toate steagurile țărilor lumii. Fiecare ediție a Jocurilor Olimpice are propria-i emblemă olimpică, în care sunt integrate cele 5 cercuri olimpice alături de elemente reprezentând orașul și țara gazdă, dar și cultura specifică acesteia. Emblemele olimpice sunt create și propuse de către Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice.
Flacăra Olimpică
Flacăra olimpică este aprinsă la Olympia (Grecia) și purtată până în orașul gazdă de atleți. Aceasta joacă un rol important la Ceremonia de deschidere și arde pe tot parcursul olimpiadei. O flacără arzând neîntrerupt în timpul desfășurării Jocurilor Olimpice, simbolizând focul furat de la zei de către Prometeu, tradițională în olimpiadele antice, a fost reintrodusă în anul 1928, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Amsterdam.
“Citius, Altius, Fortius”
Motto-ul Mișcării Olimpice, citatul latin „Citius, Altius, Fortius”, care înseamnă „Mai Repede, Mai Înalt, Mai Puternic”, a fost propus cu ocazia fondării Comitetului Internațional Olimpic, în anul 1894 și a fost introdus odată cu Jocurile Olimpice de la Paris, 1924. Un alt motto, neoficial dar foarte cunoscut, preluat la Jocurile Olimpice de la Londra din 1928, constă în fraza: “Cel mai important lucru nu este să câștigi, ci să participi!”.
Mascota Olimpică
Mascota Jocurilor Olimpice întruchipează elementele definitorii ale țării organizatorice. Prima apariție a Mascotei Olimpice datează de la Jocurile Olimpice de la Munchen (Germania) din anul 1972. Organizatorii fiecărei ediții ale Jocurilor Olimpice aleg aceste simboluri în funcție de cultura și istoria țării gazdă și o promovează prin diferite instrumente de marketing, astfel încât pe durata Jocurilor Olimpice, Mascota să aibă popularitate.
Imnul Olimpic
Imnul Olimpic este interpretat în timpul înălțării Drapelului olimpic cu ocazia Ceremoniilor de Deschidere și Închidere ale Jocurilor Olimpice. Imnul olimpic este o piesă muzicală compusă de Spyridon SAMARAS pe versurile poetului grec Palamas. Imnul a fost cântat pentru prima dată la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena din anul 1896, dar nu a fost declarat ca Imn Olimpic până în anul 1957.
Jocurile Olimpice 2020
Jocurile Olimpice de vară din 2020 sunt ediția cu numărul treizeci și doi a Jocurilor Olimpice de vară, cel mai mare eveniment multi-sportiv care are loc o dată la patru ani. Acest eveniment este cunoscut, în general, sub numele de Tokyo 2020. Jocurile Olimpice ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar au fost amânate pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.
Cu peste 11.000 de sportivi din 206 de țări, un total de 33 de sporturi vor fi disputate. Printre sporturile prezentate se numără evenimente de bază, cum ar fi atletismul, ciclismul și canotajul. Cu toate acestea, în 2021, vor exista unele noi sporturi adăugate la olimpiadă. După ce au fost aprobate pentru includere de către IOC în 2015, noile sporturi care au fost incluse, sunt: Baseball, Softball, Skateboarding și Alpinism Sportiv.
Fiecare țară gazdă a acestui eveniment se întâlnește cu o gamă largă de probleme organizatorii: unde să amplaseze toți oaspeții? Cu ce să-i hrănească? și multe alte întrebări. Una dintre acestea este „Unde să doarme sportivii?” a fost rezolvată într-un mod creativ. În camerele sportivilor au fost amplasate tone de paturi din carton care vor fi reciclate la sfârșitul evenimentului. Aceste paturi sunt capabile să țină sub 200 kg, dar pot fi distruse de la orice mișcare prea ageră.
Top sportivi după numărul de Medalii de Aur
- Caeleb Dressel, Statele Unite, 5 medalii pentru înot
- Emma McKeon, Australa, 4 medalii pentru înot
- Kaylee McKeown, Australia, 3 medalii pentru înot
- San An, Coreea de Sud, 3 medalii pentru tir cu arcul
- Lisa Carrington, Noua Zeelandă, 3 medalii pentru Caiac Canoe Sprint
Incidente
- Olimpicii chinezi Zhong Tianshi şi Bao Shanju au cucerit aurul la ciclism, în proba pe echipe, dar apoi au declanșat un scandal. La festivitatea de premiere, cele două au purtat insigne pe care se afla chipul dictatorului Mao Zedong.
- Tot la ciclism, deja sportivul australian Alex Porter a suferit un accident teribil, după ce bicicleta pe care se afla s-a dezmembrat la mijlocul cursei, primind răni vizibile. Astfel echipa Australiei, favorita la această competiție, a ratat șansa de a concura pentru medalii argintii și de aur.
- Mai mulţi rugbişti şi fotbalişti australieni s-au îmbătat şi au provocat incidente în timpul zborului de întoarcere de la Tokyo, de joia trecută. Comitetul Australian Olimpic a calificat comportamentul drept “inacceptabil” şi a cerut federaţiilor vizate să ia măsuri.
- Krystsina Tsimanouskaya a criticat vehement Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4×400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping. Tsimanousakaya a susținut că a fost dusă duminică cu forța la aeroportul Haneda din Tokyo, unde urma să zboare spre Belarus. Avionul a plecat însă fără sportivă, declanșând oricum o nouă controversă legată de regimul autoritar al lui Aleksandr Lukașenko în Belarus.
Motricală Alin-Gabriel
Surse:
https://olympic.md/olimpism/simboluri-olimpice/
https://www.twinkl.ro/event/jocurile-olimpice-de-vara-de-la-tokyo-din-2021-2021