CriuleniSănătateSocial

Spitalul raional – în colaps financiar?

Peste 30 de funcţii vacante au fost scoase la concurs în Spitalul raional Criuleni, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a anunţat, în acest an, o amplă reorganizare a instituţiilor medicale raionale, proces care s-ar putea solda cu reduceri de personal, reorganizare de secţii, reprofilare spitale, etc. Data limită de depunere a documentelor pentru ocuparea acestor funcţii era 30 iunie, 2017. Directoarea spitalului, însă, afirmă că nu i se pare corect să dea speranţe deşarte candidaţilor, dacă aceştia vor aplica, ci mai bine din start aceşti absolvenţi sau tineri specialişti, de care îşi doresc acum angajatorii instituţiilor medicale, să-şi caute de lucru în spitalele care vor rămâne puternice şi după reformă.

SpitalÎn opinia Silviei Arhire, spitalul trebuie să facă faţă la acest moment altei probleme, şi anume supracheltuielilor la salarizare, care, spunea managera, depăşesc 400 mii lei. Pentru că nu doreşte să-şi asume riscul de a admite datorii, Silvia Arhire şi-a anunţat săptămâna trecută colectivul, că intenţionează să demisioneze, asta în condiţiile în care spitalul deja avea datorii, când dumneai i-a preluat şefia – aproximativ 900 mii de lei, cu tot cu penalităţi, pentru anul 2015.

Silvia Arhire argumentează:  – Cine a făcut această datorie, acela să o descurce. În luna ianuarie am achitat salariaţilor indicatorii de performanţă (n.r. – o plată suplimentară la salariu, care este până la 15% din suma fixă a salariului) şi s-a format un deficit de 26 de mii pe staţionar. În februarie şi martie indicatorii n-au fost achitaţi, şi s-a format un surplus de aproximativ 34 de mii de lei, bani care oricum nu erau de ajuns pentru a achita tuturor angajaţilor plata respectivă. În mai la fel, în perioada, cât am fost în concediu, şeful interimar decide să achite indicatorii de performanţă pentru lunile restante şi astfel am ajuns azi cu o datorie de 478 987 mii lei. Dacă mergem cu acelaşi tempou, ne putem trezi în luna septembrie nu doar fără indicatori, dar nici salariu nu vom putea achita”. La întrebarea de ce nu a intervenit, managera acuză presiuni din partea preşedintelui raionului, care este şi preşedinte al Consiliului de administrare al spitalului, care i-ar fi interzis să vină la spital în perioada, cât era în concediu, iar decizia de a achita plăţile, care, trebuie să menţionăm, sunt legale, nu ar fi fost consultată şi cu ea. „Eu am anunţat colectivul, că dacă la sfârşitul anului vom ieşi cu bani în plus pe cont, atunci vom putea achita şi indicatorii. Şeful serviciului economic trebuia să bată alarma zi de zi, şi să ne indice supracheltuielile, despre care cred că sunt ireparabile. Am fost la minister să consult problema, mi s-a spus să ne descurcăm cum putem şi că nu trebuia să admitem supracheltuieli – a adăugat Silvia Arhire.

De cealaltă parte, şefa serviciului economic a spitalului, Irina Rapeşco, susţine că supracheltuielile nu sunt datorie, iar acordarea indicatorilor de performanţă este o cerinţă a legislaţiei cu privire la salarizare.

Decizia de a acorda indicatori de performanţă nu aparţine unei singure persoane, aparţine unei comisii formată dn cinci persoane, care se numeşte „comisia de validare a indicatorilor de performanţă”. Anterior validării, există o altă comisie care evaluează indicatorii de performanţă. Se prezintă fişă, în care se face analiză indicatorilor fiecărui angajat al instituţiei conform listei lui de obligaţiuni de funcţie. Această informaţie ne-o furnizează comisia de evaluare, din care fac parte şeful de secţie, vice-directorul medical şi secretarul comisiei – şefa serviciului resurse umane. Noi deja în cadrul comisiei validăm indicatorii de performanţă. Recent, am avut la Ministerul Sănătăţii o întâlnire cu vice-ministrul, unde, cum a recunoscut dumnealui, este vina directoarei că a admis evaluarea neobiectivă. Directoarea de fiecare dată zice că evaluarea nu se face obiectiv, dar noi le dăm la toţi 15%. Dar şeful serviciului economic, ca şi secretar al comisiei de validare, nu este competent să facă reevaluarea fişei bolnavului de staţionar, ca să verifice respectarea protocolului clinic naţional, pentru că nu are studii medicale. Directorul observă, că toţi vin cu fişele validate, toată lumea respectă, dar ea ştie că în realitate nu-i aşa de bine. În luna mai suplinitor de funcţie a fost Croitor Nicolai, în comisie mai sunt şi alţi doi reprezentanţi ai colectivului, şi vice-directorul medical. Deci, decizia nu poate aparţine unei singure persoane. Supracheltuiala nu se numeşte datorie până nu se închide anul. Pe de altă parte, nu putem să nu facem evaluarea performaneţelor, pentru că încălcăm legea şi încălcăm dreptul salariatului să fie evaluat. Pe 16 mai a fost în teritoriu vice-ministrul şi s-a întâlnit cu angajaţii, care i s-au plâns de multe lucruri. La sugestia vice-ministrului, care ne-a spus că acorduri adiţionale o să fie, noi am făcut plata pentru indicatori pe data de 18 mai, dar ne-a mai sugerat să facem corect evaluarea, or, la cât plătim pentru performanţă, ar trebui să avem rând enorm de pacienţi la serviciile spitalului din Criuleni, – a fost de părere Irina Rapeşco.

NIcolai Croitor, cel care a asigurat interimatul funcției de director pe perioada concediului Silviei Arhire, în replică, a spus că în perioada interimatului său toate cheltuielile au foat făcute conform legii și regulamentului de salarizare, cu acordul și coordonarea cu Ministerul Sănătății și Consiliul Raional.

Veaceslav Burlac, preşedintele raionului, care este şi preşedintele Consiliului de Administrare al spitalului, solicitat de „Est-Curier” să comenteze starea de lucruri la spital, a spus că, în opinia sa, situaţia  la spital a ieşit de sub control încă în anul 2015, când fosta conducere a admis supracheltuieli, astfel că acum, lunar, spitalul trebuie să restituie companiei naţionale de asigurări medicale 80 mii lei. În opinia lui Veaceslav Burlac, managerul actual, când a preluat șefia instituției, ar fi trebuit să negocieze cu compania reeşalonarea acestei datorii, să lupte pentru ca spitalul să deservească mai mulţi pacienţi, să nu admită închiderea secţiilor sau transformarea instituţiei în spital de geriatrie, iar pentru asta trebuie o altă abordare.  În opinia lui Burlac, spitalul din Criuleni, în pofida reformării anunțate în acest sector, poate rămâne un spital regional, pentru ca să deservească populaţia din raioanele Criuleni, Dubăsari şi Grigoriopol, iar actualul medic-şef, în opt luni de zile de când este în funcţie, nu ar fi schimbat cu nimic spre bine situaţia în instituţie. În ce priveşte presiunile puse pe managera Silvia Arhire, de a nu-i permite să vină la spital pe perioada concediului, preşedintele raionului spune că aceasta îşi depăşea atribuţiile, or, venea şi semna ordine, fiind în concediu, pe care, conform dispoziţiei, era obligat să le semneze directorul interimar.

Săptămâna aceasta, medicii din secţia de anestezie şi terapie intensivă, proaspăt reparată din donații în valoare de 87 mii euro, au fost anunţaţi, că secţia lor va găzdui și unitatea de primire urgenţe, ceea ce înseamnă că reforma va începe cu acest sector al asistenţei medicale spitaliceşti. Planurile însă se pot schimba, or, reforma nu are o finalitate bine determinată, deocamdată. În anul trecut, în maternitate au fost reduse şase paturi pentru patologia gravidelor, pacientele fiind trimise la clinicile din capitală, deși puteau fi tratate pe loc.

Spitalul din Criuleni are la moment 281 de angajaţi la 363 de funcţii şi 180 de paturi.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button