Prima decizie pe care au votat-o consilierii a fost „Cu privire la actualizarea Strategiei de dezvoltare durabilă integrată a s. Slobozia-Duşca, pentru anii 2019-2025”.
Primarul Sergiu Istrati a informat consilierii şi cetăţenii interesaţi, prezenţi la şedinţă, despre participarea primăriei în proiectul „Comunitatea Mea”, una dintre activităţi în cadrul programului fiind şi actualizarea strategiei, care este un document ce conţine lista problemelor prioritare şi termenul în care acestea ar trebui să fie soluţionate.
Grupuri de cetăţeni au lucrat asupra acestei stategii începând cu noiembrie 2018, au colectat idei de la persoane de diferite domenii de activitate, şi au pus pe hârtie, după cum s-a exprimat primarul „Visul nostru despre sat”. Compartimentele strategiei: servicii sociale, infrastructura, domeniul economic, mediu şi consolidarea capacităţilor APL.
Prevederile strategiei au fost discutate şi în cadrul unor audieri publice în aprilie, la care peste 60 de slobozieni au mai adăugat propuneri.
Conform Documentului, până în anul 2020, satul ar tebui să aibă o piaţă agricolă, o bibliotecă publică cu spaţii extinse, un cimitir nou, vestiare amenajate la stadion şi sistem de irigare a terenului stadionului, gard în jurul gimnaziului. Tot până în 2020, autorii strategiei şi-au propus să aibă un servicu funcţional de gestionare a deşeurilor solide, dar şi o pagină web a primăriei, despre care contabila autorităţii a spus că „nu mai este un moft, dar o necesitate”. Până în 2025 autorii strategiei şi-au propus să aibă şi un sistem funcţional de canalizare şi apeduct cu apă potabilă de calitate, identificând donatori externi pentru asta, dar şi o zonă de agrement pe malul Nistrului (2022), care, împreună cu un plan de dezvoltare a turismului local, va trebui să impulsioneze dezvoltarea economică a localităţii. „Noi ne dorim schimbarea. Strategia este viziunea noastră asupra localităţii peste cinci ani. Avem dreptul să visăm, la ce fel de localitate ne dorim. Multe din activităţi par irealizabile, dar ele trebuie să se regăsească în document, pentru că donatorii, dacă ne dau bani pentru proiecte, neapărat se uită dacă problema este pusă în strategie şi dacă ea este prioritară”, a spus primarul Sergiu Istrati.
Pe lângă Strategia de dezvoltare, consilierii au mai adoptat şi strategia de accesibilizare a spaţiilor publice. „Am colaborat în acest sens cu AO FCPS din Criuleni. Strategia prevede ca noi să creăm condiţii de acces în instituţiile publice şi la cele publice-private, pentru toate persoanele cu probleme de mobilitate, ca ei să aibă acces la serviciile din localitate. Dacă aţi observat, am pornit-o chiar cu noi (n.r. – clădirea primăriei), dar nu am finalizat încă, mai avem de creat condiţii pentru persoanele slab-văzătoare. Cerinţe sunt mai multe, dar acum ştim ce avem a face. Costurile sunt mari, dar dacă avem strategia, vom avea posibilitate să accesăm nişte surse din exterior”, a explicat primarul. Consilierii au aprobat în unanimitate ambele strategii. Din fondul de rezervă al bugetului local, în temeiul cererilor, au fost alocate surse pentru ajutorarea câtorva cetăţeni. Consilierii au mai pus în sarcina cetăţenilor răspunderea pentru terenurile private în vederea curăţirii acestora de ambrozie, dar şi a plantaţiilor şi culturilor de omizi. La rectificarea bugetului, consilierii au alocat 12 mii lei pentru un monument în cinstea celor 10 slobozieni care şi-au satisfăcut serviciul militar în Afganistan, ca răspuns la demersul Uniunii veteranilor războiului din Afganistan.
În final, primarul a mai informat că împreună cu agenţii economici din localitate, primăria a înaintat un proiect la Fondul Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii (IFAD), care constă în construcţia şi asfaltarea unui drum public care să înlesnească accesul antreprenorilor la afacerilel lor. Valoarea proiectului este de aproape 4 mln lei. Edilul a propus ca aleşii locali să aloce din soldul disponibil suma de 120 de mii de lei pentru proiectarea drumului şi verificarea proiectului tehnic, şi încă 12 mii lei pentru planul cadastral şi înregistrarea dumului ca bun imobil public. În aşa fel, „dumul de la fermă” a fost declarat cel mai important drum de exploatare agricolă, care face legătura traseului R4 cu afacerea de procesare a nucilor, depozite, terenuri agricole private. Contractul cu donatorul a fost deja semnat, a spus Sergiu Istrati. Consilierii au mai alocat 15 mii de lei pentru achitarea unei unităţi de transport care va transporta un grup din 10 copii şi un însoţitor din Slobozia-Duşca la Mărăcineni, jud. Argeş, localitate înfrăţită cu Slobozia, să participe la o tabără de pictură, în temeiul acordului de colaborare dintre cele două localităţi.
S. Cernov