Est-Curier

Program estival pentru toate vârstele și gusturile, la Molovata Nouă

Cel mai frumos cadou al anilor de școală, pe lângă deprinderi și cunoștințe, sunt Vacanțele. Toți, și mici și mari, sunt entuziasmați de peripețiile și odihna mult așteptată! De obicei, când întreb un elev ce și-a planificat pentru această vacanță, îmi răspunde: ,,În primul rând, să dorm dimineața pe săturate!”, deși când se satură de somn, au mare poftă de aventuri și noi descoperiri. Nu sunt o excepție nici copiii din Molovata Nouă, care au mai multe posibilități de agrement în acest an.

Cele două tabere de odihnă – “La PopaS” și ,,Nistru”, situate pe malul vestic al satului, în acest an își vor deschide larg ușile pentru câte 240 de copii în schimb, după data de 6 iunie.

,,În acest an, am pregătit mai multe activități cu implicarea copiilor și a părinților ce se vor desfășura pe parcursul verii”, ne spune Alexandra Beșleaga, directoarea muzeului din localitate. “O să începem cu distracția “Hora Satului”, la 2 iunie, sărbătoare devenită deja tradițională pentru satul nostru. În plus, pe tot parcursul verii, întâlnim copiii de la tabere, dar și ceilalți copii din sat, care vin grupușoare sau împreună cu părinții și buneii! Noi chiar îi așteptăm cu mare drag, pentru că fiind amplasat muzeul lângă școală, pe tot parcursul anului îi urmărim, facem activități împreună. Iar pe parcursul verii curtea gimnaziului e pustie și noi le ducem dorul.”

La fel, și Biblioteca Publică din localitate deja a planificat o serie de activități pentru copii în timpul vacanței de vară. ,,Am numit aceste activități ,,Vino vara la bibliotecă!”, – ne spune Verlan Valentina, șefa bibliotecii. – În acest an vor activa mai multe cluburi, unul dintre ele fiind “Clubul Roboticii”. Vom participa la concursuri naționale din acest domeniu și vom trimite și un elev din clasa a IV-a la cursuri de instruire în Chișinău, pentru a instrui și alți copiii doritori din sat. ,,Clubul hand-made “Origami”, axat pe reciclarea cărților vechi, ne dă prilejul să vedem cât de ingenioși sunt copiii și câte idei frumoase le vin. Chiar ei m-au rugat și în acest an să organizăm acest club. Și, desigur că, am inițiat un club pentru mămici cu pici! Așa că și în această vară, vă așteptăm cu drag la biblioteca publică!”

– Consiliul Raional Dubăsari, în acest an ne-a oferit 15 bilete de odihnă, la un preț de 250 lei, – ne spune Zinaida Zavtur, profesoară la Gimnaziul ,,Anatol Codru”, unde învață 120 elevi. – Aceste bilete sunt distribuite, de obicei, câte 3 la o clasă, noi ne străduim ca în fiecare an să plece la odihnă elevii eminenți și cei care dispun de posibilități mai modeste, precum și copiii veteranilor de război. În fiecare an, ne străduim să nu fie unii și aceiași beneficiari, având în acest sens o listă bine definită. În această vară posibilitățile s-au completat cu oferta venită de la ARC- 7 locuri la Sulina, România, inclusiv pentru însoțitor.

La fel, doamnele învățătoare ne-au destăinut secretul: Ele la fel, așteaptă cu mare nerăbdare Vacanța de Vară: “Și noi, și părinții!”, glumesc dumnealor, deși pe parcursul verii vor avea mai multe drumuri spre școală, pentru a clarifica unele întrebări ce mai apar.

Mulți dintre elevi vor merge să-și petreacă vacanța mare la buneii din alte localități, iar copiii rămași în sat, pe lângă ocaziile frumoase, deja numite mai sus, mai au un teren de joacă și sport bine amenajat în centrul satului. Acest parc este dotat și cu Wi-Fi gratuit. Dar să nu uităm și de fumoasele păduri ce înconjoară satul, precum și malul înverzit al bătrânului Nistru, care ascunde în sine sute de istorii. Și tot vorbind de odihna mult așteptată, să nu uităm și de obligațiuni și responsabilități, căci și părinții așteaptă cu drag și speranța un ajutor la treburile casnice ca să savureze și ei din aerul vacanței de vară!

Rusanda Isaicul-Pahomea

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button