Est-Curier

Șefa de la Educație, Criuleni, a pierdut irevocabil procesul cu ANI

La data de 17 august 2022, Curtea Supremă de Justiție a pus punct în litigiul dintre Ala Ungurean, șefa Direcției Educație Criuleni, și Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în cauza aflării dumisale în incompatibilitate de funcții, pe parcursul a 5 luni de zile, în anul 2020. Curtea a lăsat în vigoare actul ANI și deciziile Judecătoriei Râșcani și Curții de Apel, prin care recursurile șefei Direcției Educație Criuleni au fost respinse.

Ala Ungurean, șefa DE Criuleni

Inspectorii de integritate au stabilit că Ala Ungurean nu și-a soluționat la timp incompatibilitatea funcțiilor, ocupând concomitent funcția electivă de consilieră raională, obținută în urma alegerilor locale generale din 2019, și funcția publică de șefă a Direcției Educație, în care a fost numită, în urma unui concurs, la 10 februarie 2020, prin dispoziția președintelui raionului. Ulterior, timp de 5 luni, dumneaei s-a aflat în ambele funcții, însă legea spune că în decurs de o lună persoana trebuie să se decidă, pe care o alege. 

Actul ANI, emis la 25 august 2020, stipulează că Ala Ungurean, din cauza incompatibilității nesoluționate, citat: ”se decade din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv mandatul (funcția) de consilier, cu excepția altor funcții electorale, pe o perioada de trei ani din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămînerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești, prin care se confirm existenșa stării de incompatibilitate.”

Un punct separat al actului ANI stipulează, că funcționara urmează a fi înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică din data rămânerii definitive și irevocabile a deciziei judecătorești care constată starea de incompatibilitate, sau din 17 august 2022. 

Fragment din actul de constatare al ANI

În punctul său de vedere, prezentat la ANI, cu referire la obiectul controlului, Ala Ungurean a menționat că nu a admis intenționat starea de incompatibilitate, ci a fost un concurs de împrejurări, inclusiv legate de pandemia Covid 19, publice și personale, de faptul că nu s-a întrunit la timp ședința consiliului raional, prin care urma să fie aprobată de către consilieri dispoziția de numire a sa în funcție de șefă. Totodată, dânsa a menționat că  exercitându-și atribuțiile de șefă de ditrecție, nu a activat în calitate de consilieră și nici nu a fost remunerată pentru această activitate.

La 26 august 2022, Consiliul Raional Criuleni a fost înștiințat oficial de către Curtea Supremă de Justiție despre finisarea procesului, care a durat 3 ani de zile, și deja consiliul urmează să ia o decizie în privința funcției de conducere la Direcția Educație. La ultima ședință extraordinară a Consiliului Raional, din 2 septembrie, 2022, nu a fost prezentat nici un proiect de decizie spre discuție referitor la functia data, însă președintele raionului, Pavel Spînu, la finele ședinței, a comunicat consilierilor despre decizia CSJ, precum și despre existența unui demers în adresa sa din partea a 28 de directori de instituții de învățământ din r. Criuleni, care și-ar fi exprimat susținerea Alei Ungurean în această funcție. Spînu a adăugat atunci că este ”solidar cu semnatarii demersului, pentru că dna Ungurean și-a îndeplinit cu cinste obligațiile de serviciu și a dezvoltat învățământul în r. Criuleni”. 

Petru Rusu, șeful secției juridice a CR Criuleni, solicitat să spună care ar fi finalitatea logică a acestui proces, a spus: ”Părerea mea este că dna Ungurean ar trebui să se conformeze deciziei Curții Supreme de Justiție. Înțeleg emoțiile, dar vorba ceea: legea e dură, dar e lege. Angajatorul dnei Ungurean este Consiliul Raional, respectiv, o cerere de demisie din partea dumisale trebuie să vină în cancelaria instituției”.

Ala Ungurean, solicitată de ”Est Curier” să spună, cum va gestiona mai departe situația, a spus că încă nu a luat o decizie în privința următoarelor sale acțiuni, pe care urmează să le discute cu avocata care i-a reprezentat interesele. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button