CriuleniDubăsariSănătateSocial

Rudele pacienţilor internaţi în secţiile cu profilul Covid nu au căi de comunicare cu spitalul. Administraţia afirmă că se caută soluţii

Numărul pacienților internați din cauza complicațiilor generate de Covid-19 a crescut considerabil la spitalul din Criuleni.

Miercuri, 24 martie, în secțiile specializate pentru Covid erau 114 persoane cu testul pozitiv, iar altele cinci așteptau rezultatul testării.

Medicul șef al IMSP Spitalul raional Criuleni, dna Aurica Roman, referindu-se la starea pacienților, a comunicat că fluxul persoanelor în stare gravă e în creștere. Instituția dispune de cele necesare pentru a face față situației, inclusiv zece surse de oxigen și 14 concentratoare, doar că personalul medical e suprasolicitat. Sunt doi medici la fiecare 50-60 de pacienți, iar indicațiile medicale se pot schimba la fiecare jumătate de zi, în dependență de evoluția stării acestuia. 165147036_1129040757520130_8095077798417432504_n

La Criuleni sunt aduși deja mai mulţi bolnavi din Chișinău, alte localități, unde spitalele nu mai fac față solicitărilor. În această situație a apărut o nouă problemă – cea a comunicării dintre personalul medical și rudele celor internați.

Aurica Roman spune că administrația caută acum soluții pentru a asigura un mecanism rezonabil de comunicare cu rudele bolnavilor. Or, pacienților care se află într-o stare mai precară nu li se permite să vorbească la telefon, să se agite, căci riscă să se deconecteze de la sursa de oxigen și consecințele pot fi fatale.

Evident, îngrijorarea rudelor, mai ales a copiilor aflați peste hotare, pentru cei spitalizați, e mare, și deficiența de comunicare cu aceștia generează nemulțumiri, emoții suplimentare. Pentru a atenua starea de lucruri se caută soluții.

Deocamdată telefonul 067704673 din zona roșie nu are răgaz.

Spitalul din Criuleni are 181 paturi, din care 168 erau, la ora apariției materialului, ocupate. Au fost minimalizate locurile în pediatrie, căci copiii cu urgențe medicale sunt internați la Centrul Mamei și Copilului, și cele destinate persoanelor cu politraumatisme din secția de chirurgie, aceștia la fel fiind redirecționați la Chișinău.

Pentru cetățenii care suferă de alte boli, în afară de contaminarea cu virusul năprasnic, și au nevoie stringentă de spitalizare, se găsesc locuri, ca să primească tratamentul necesar, ne-a asigurat directoarea instituției spitalicești din Criuleni.

E. Motricală

În imagini: secţia reanimare Covid a SR Criuleni

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button