Social

„Satul European-2” mai este deschis pentru cereri

Potrivit unui comunicat al Oficiului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, au fost înregistrate, din 20 decembrie anul trecut, 100 de cereri de finanțare a proiectelor în domenii precum construcția sau reconstrucția sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, instalarea iluminatului stradal, construcția sau reconstrucția clădirilor publice etc.

În funcție de numărul de locuitori, localitățile pot primi finanțare de la stat de la 1 milion la 3 milioane de lei, fără investiții din partea lor. De asemenea, este posibilă finanțarea de stat de până la 85% din costul proiectului, dacă acesta este de până la 10 milioane de lei, în timp ce restul de 15% trebuie să fie investit de autoritățile locale.

Cereri de participare la program mai pot fi depuse până pe 29 martie 2024. Ghidul de Aplicare disponibil pe pagina: https://ondrl.gov.md/

Noutatea Programului pentru anul 2024 este că prioritate absolută au proiectele ce țin de reabilitarea sistemelor de apă și canalizare, aceasta fiind și una dintre prioritățile Planului Național al Guvernului „Construim Moldova Europeană”, dar și a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.

     Potrivit directorului Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Mihai Croitoru, până în prezent, în cadrul Programelor Naționale „Satul European” și „Satul European Expres” au fost realizate 717 proiecte din totalul de 896 aprobate.

”Spre exemplu, 81 de localități deja au sisteme de apă sau canalizare reabilitate, alte 108 localități au reabilitat sistemul de iluminat stradal, totodată 30 de localități au sisteme de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile (panouri fotovoltaice). De asemenea, în peste 460 de localități din țară au fost reabilitate case de cultură, grădinițe, școli, parcuri, terenuri sportive și de joacă pentru copii. Astfel, datorită acestor inițiative, condițiile de trai ale cetățenilor noștri se schimbă spre bine”, a mai spus Mihai Croitoru.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button