Est-CurierIncidente

S-au trezit, fără să bănuiască, cu credite de până la 20 mii lei, după ce au făcut „un bine”

Persoanele care au avut de suferit ca urmare a acțiunilor bănuiților sunt invitate să se adreseze la autoritățile de drept.

Mai mulți cetățeni s-au plâns instituțiilor de drept de faptul, că s-au trezit într-o zi datori la la instituții de creditare nebancare pentru împrumuturi pe care nu le-au luat. Valoarea creditelor însumează jumătate de milion de lei, pe care infractorii i-au însușit prin înșelăciune. 

Potrivit Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS), procurorii, prin acțiuni comune cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și Direcției Generale Urmărire Penală, au descoperit o scemă schemă financiară, care a făcut cel puțin 27 de victime, tineri și tinere cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, din Soroca, Nisporeni, Căușeni și Chișinău. Majoritatea lor sunt studenți la colegii din capitală. 

În comunicatul PCCOCS se spune că faptele au început să fie cercetate de oamenii legii în martie 2023, după ce victimele au început să primească scrisori de la compania de creditare și au depus plângeri la autorități. Aceștia au declarat că au fost contactați de complicii organizatorului bănuit, care-i rugau să accepte o întrevedere cu acesta, ca să-i dea datele din buletinul de identitate. Scopul declarat consta în acordarea datelor pentru ca să-l ajute pe prieten „să primească un transfer de bani de peste hotare, așa cum acesta ar fi depășit limita permisă” (informație falsă). După ce-i prezentau datele din buletin, acesta le făcea victimelor și câteva fotografii pentru completarea formularului necesar, în același scop fals. În schimb, acesta îi mulțumea cu câte 200-600 lei.

Ulterior, organizatorul le introducea din numele lor datele într-un formular din aplicația mobilă a unei companii nebancare de creditare, inclusiv fotografiile captate. În baza acestor date, bănuitul primea de la companie împrumuturi, care majoritatea erau în sume de circa 20.000 lei. După acordarea împrumutului, acesta le extrăgea de la bancomate și-i cheltuia atât pentru nevoi personale, cât și pentru distracții sau închirierea mașinilor de lux.

Au urmat percheziții cu sprijinul angajaților „Fulger” la domiciliile bănuiților și în automobilul organizatorului lor. Acesta din urmă a fost reținut pentru 72 de ore, iar procurorii PCCOCS au depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința sa. Acesta este din Soroca, are vârsta de 19 ani și a absolvit studiile gimnaziale, iar anterior a fost trimis în judecată pentru o altă escrocherie și obținere a creditelor prin înșelăciune, fiindu-i aplicată restricția de părăsire a țării. Complicii acestuia sunt din Căușeni și Nisporeni, precum și din alte raioane, cu vârste de 18-20 de ani. Investigațiile continuă, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

Persoanele care au avut de suferit ca urmare a acțiunilor bănuiților sunt invitate să se adreseze la autoritățile de drept.

Imagine: screen politia.md

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button