InternaționalUncategorized

Avantajele noaștre în ”Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE)”

 Proiectele pentru domeniul transporturilor vor putea fi depuse deja în septembrie

Republica  Moldova s-a asociat  la Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE).

Acordul de asociere a fost semnat de Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, și de Ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Moldova, Lilia Dabija, în prezența Prim-Ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean la 9 mai 2023.

Acest document le va permite antreprenorilor din Republica Moldova să solicite finanțare din partea UE pentru proiecte de interes comun în energiei și tehnologiilor digitale, orientate spre conectivitatea țării cu vecinii săi din UE.

Acordul poate contribui :

În sectorul transporturilor: la dezvoltarea proiectelor de interes comun referitoare la rețele și infrastructuri eficiente, interconectate și multi-modale pentru o mobilitate inteligentă, interoperabilă, durabilă, favorabilă incluziunii, accesibilă, în condiții de siguranță și securitate.

În sectorul energiei: la dezvoltarea proiectelor de interes comun referitoare la continuarea integrării unei piețe interne eficiente și competitive a energiei, la interoperabilitatea rețelelor transfrontaliere și trans-sectoriale, la facilitarea decarbonizării economiei, la promovarea eficienței energetice și la garantarea siguranței aprovizionării, la facilitarea cooperării transfrontaliere în sectorul energiei, inclusiv al energiei din surse regenerabile.

În sectorul digital: la dezvoltarea proiectelor de interes comun referitoare la implementarea unor rețele de foarte mare capacitate sigure și securizate, inclusiv sisteme 5G, și la accesul la acestea, precum și la sporirea rezilienței și a capacității rețelelor magistrale digitale, precum și la digitalizarea rețelelor de transport și de energie.

Acordul se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2023 și rămâne în vigoare atât timp cât este necesar pentru finalizarea tuturor proiectelor și acțiunilor finanțate din programul „Mecanismul pentru interconectarea Europei”.

Apropo autoritățile și companiile moldovenești vor putea solicita finanțare în cadrul viitoarelor cereri de propuneri din cadrul componentei Transporturi a MIE din actuala perioadă de programare (2021-2027). Următoarea cerere de propuneri va fi lansată în septembrie 2023.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button