Campanii Est-CurierEducaţieEst-CurierSocial

Relaţia părinte-adolescent: încrederea recipcocă poate salva relaţia 

Campanie „Est-Curier”: „Copilul este o valoare! Ascultă-l!” 

Angajaţi ai instituţiilor statului, speciaslişti în domeniu, la care puteţi apela dacă aveţi nevoie de ajutor, vor prezenta, în cadrul campaniei  “E-C”: “Copilul este o valoare! Ascultă-l!” soluţii, sfaturi şi exemple de comportamente, care, adoptate de părinţi, ar putea ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor cu adolescenţii sau copiii.  

Invitata rubricii – Ariadna Sânchetru, asistent social, psiholog, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor “Vitamin”, or. Criuleni.

Ariadna taiat

Perioada de adolescenţă este una dintre cele mai importante etape din viaţa unei persoane şi reprezintă trecerea de la condiţia de copil la cea de adult atât în plan fizic, cât şi în plan psihologic şi social. Această tranziţie are urmare schimbări biologice, psihologice, sociale. Adolescenţa ocupă perioada de la 10 la 19 ani din viaţa unui om. Schimbările intense ce survin sunt determinate de procesul de producere a hormonilor sexuali ţi organismul fetelor şi băieţilor. Toţi adolescenţii trec prin procese similare, dar ritmul lor diferă de la persoană la persoană. Fiecare se mişcă cu viteza lui proprie.

Adolescenţii nu mai sunt copii, dar nu sunt încă nici adulţi. Ei sunt în proces de dobândire a deprinderilor şi priceperilor de viaţă, se confruntă cu multe situaţii noi ce pot prezenta riscuri pentru sănătatea şi bunăstarea lor. Ei sunt în veşnică căutare, au nevoie de informaţie de calitate, de a fi independenţi, împliniţi, dar în aceaşi măsură şi de afecţiune. Au nevoie de a fi IUBIŢI şi PROTEJAŢI de către părinţi.

În lipsă de afecţiune, adolecentul devine instabil emoţional, reacţionează bolnăvicios la observaţii, la critică, retărieşte intens orice eveniment, pune la îndoială şi lucruri simple.

În această perioadă, părintele trebuie să stabilească cu copilul noi relaţii – cele care au fost până acum nu mai funcţionează.

Adolescentul are tendinţa de a scăpa de sub controlul şi tuterla părinţilor, dar părinţii nu sunt pregătiţi pentru a le oferi libertate. Şi pe bună dreptate – o libertate absolută numai ar dăuna, dar fără libertate este imposibilă maturizare, independenţa, asumarea responsabilităţii pentru propria viaţă. Şi aici părinţilor le vin în ajutor alte valori, cum ar fi:

  1. Climatul favorabil în familie;
  2. Relaţiile binevoitoate dintre membrii familiei, stilul de educaţie, nivelul de cultură, înctrederea şi discuţiile pe orice temă.
  3. Comunicare liberă, degajată, bazată pe încredere reciprocă poate corecta multe lucruri.

Adolescentul nu va simţi nevoia să tăinuiască adevărul unele fapte, acţiuni nu chiar demne. Părinţii vor cunoaşte adevărul, chiar dacă uneori e neplăcut, dar vor putea acorda ajutorul de care este nevoie.

Când adolescentul nu urmează sfatul părinţilor, motivul deseori poate fi lipsa încrederii, iar părinţilor le revine datoria de a restabili această încredere. Este o cale lungă, anevoioasă, care cere multă răbdare, în schimb rezultatul este pozitiv.

Adolescentul aşteaptă de la părinţi: încredere faţă de el, sinceritate, să fie acceptat aşa cum este, să i se acorde timpul de care are nevoie.

În această perioadă a vieţii adolescenţii vor mai mult decât pot oferi singuri. Important este să nu treacă măsura, să nu se transforme numai în consumatori, dar să păstreze simţul responsabilităţii, devotamentului faţă de familie şi membrii ei.

Pentru restabilirea încrederii, în timpul discuţiilor, mai este neoie ca adulţii să se plaseze la acelaşi nivel cu adolescentul, iar faţa să le exprime sinceritate. Este greşit, ca un părinte să lanseze învinuiri despre cele întâmplate. Este corect ca părintele să spună ce soluţii sunt pentru a rezolva situaţia nedorită.

Adolescentul nu are nevoie de informaţia lungă şi plictisitoare, dar de una clară, concretă, pe înţelesul lui şi care îl poate ajuta azi, acum.

Perioada de adolescenţă este departe de perfecţiune. Adolescentul poate fi comparat cu o persoană, care are corpul unui adult, dar capul unui copil. Această particularitate ne face să înţelegem specificul comportamentului adolescentului, iar dezvoltarea are loc datorită eforturilor comune ale naturii şi educaţiei.

Notă: Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din or. Criuleni oferă următoarele servicii gratuite tuturor adolescenţilor. Adolescenţii pot consulta aici un psiholog, un asistent social, un medic urolog (sănătatea băieţilor) şi un medic ginecolog (sănătatea fetelor). Consultaţiile sunt gratuite, confidenţiale şi anonime (adolescentul poate să nu-şi spună numele, dacă nu doreşte). Centrul „Vitamin” este deschis zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 8.00 şi 17.30. Specialistul de care aveţi nevoie poate fi sunat la numărul de telefon 0248 21000. Adresa Centrului: str. Ştefan cel Mare, nr.1, în incinta Centrului de Sănătate Criuleni.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button