Concursurile anunțate în 2019 pentru ocuparea funcției de director la Liceul Teoretic ”Nicolae Donici” din Dubăsarii Vechi și la Liceul Teoretic din Măgdăcești au fost contestate pe motiv că unii candidați ar fi fost favorizați de membrii comisiei de concurs care ar fi încălcat Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director-adjunct în instituțiile de învățământ general, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr.163/2015.
”Rezultatele se știau din 2019”
Marina Novac de la Dubăsarii Vechi zice că:
”Direcția Educație nu a făcut programare la Minister ca să-mi permită să susțin testul pentru a participa la etapa a IV-a. Au făcut etapa a patra fără să mă anunțe. Dna Ungurean (n.r. – Ala Ungurean, ;efa Direcíei Educaie Criuleni) mi-a spus că ”Asta e decizia”. Vorba e că candidații la concurs susțin un test la Ministerul Educației valabil pentru 2 ani. Eu am participat la concurs în 2017, am fost doi candidați și am susținut testul ambii, dar m-am retras din concurs la ultima etapă în favoarea dlui Andrei Zgîrcu. Peste un an de zile dumnealui a fost eliberat odată cu împlinirea vârstei de 65 ani. Atunci am fost numită director interimar. Am fost director interimar mai bine de un an de zile, deși legea prevede că interimatul nu poate fi exercitat decât pe parcursul a șase luni. Cred că s-a făcut intenționat pentru a-mi expira testul. Cum a trecut termenul, au anunțat concurs la funcția de director la care s-au înscris patru candidați. La etapa a doua nu am participat, deoarece nu am fost puși în condiții egale. Contracandidatele au susținut testul împreună la o oră, iar eu singură – dimineața. La 22 ianuarie 2020 am fost anunțată de la secția resurse umane că sunt programată pentru data de 27 să susțin testul, iar peste 2 zile mă sună și-mi zice că nu-s locuri pentru 27 și-l voi susține întro altă zi. La 16 februarie 2021 a avut loc o ședință la care am participat, la Criuleni. Ajungând acasă, întâmplător am aflat că pe data de 17 februarie va fi etapa finală a concursuluii. M-am întors imediat la Criuleni și am întrebat-o pe șefa Direcției Educație, Ala Ungurean, cum de nu mi-a spus nimic despre concurs, că am stat față în față până la ora 14, de ce nu mi s-a oferit șansa să particip și eu la concurs. Mi-a răspuns că ”așa s-a hotărât”. Se știa din 2019 cine va câștiga concursul. S-a permis modificarea CV-ului, ceea ce nu li s-a permis altor candidați. Virginia Bâzgu (n.r. – candidata care a fost anunţată câștigătoare) cu două săptămâni înainte de finalizarea concursului a obținut documentul de master în management. Am contestat la minister rezultatele concursului. Direcția Educație și așa era obligată să-mi asigure acces la concurs. De patru ani sunt director-interimar. E urât că sub sigla unui partid ce, chipurile, promovează valori europene, sunt făcute interese meschine. La noi Femida pe bune e cu ochii legați”.
Marina Novac a contestat decizia comisiei de concurs și a reclamat încălcarea dreptului la o participare echitabilă pentru disputarea funcției de director al liceului din Dubăsarii Vechi. Din informația care apare pentru prima dată de când se anunță concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori, pe pagina web a consiliului raional Criuleni despre rezultatele concursului din data de 17 februarie, curent, la funcția de director al LT „N.Donici” Dubăsarii Vechi, aflăm că candidații la concurs au acumulat următorul punctaj: Bîzgu Virginia-11,3, Griținiuc Rodica-11,2, iar Barcari Viorica -10,5.
”Am fost penalizată pentru că sunt în opoziție”
Contestarea concursului pentru funcția de director la LT Măgdăcești a început de când a fost anunțat. Dna Lidia Tentiuc a venit cu o echipă de susținători atunci la Criuleni și a avertizat că s-ar putea ca acesta să fie trucat. A fost asigurată că se va desfășura corect, căci sunt șase candidați.
”Cinci din candidați erau din anturajul actualei primăriței cu care suntem în opoziție și s-au înscris la concurs pentru a mima competiția. Am fost șapte ani în funcție de director de liceu, am făcut multe pentru instituție: Clasa viitoruluii, Robotică, termoizolare. S-a pornit o altă viață în instituția, care pe atunci nici cancelarie nu avea. Numărul elevilor a crescut de la 837 la 965. Am contribuit la întinerirea colectivului, vârsta medie ajungând de la 58 la 37 ani. Sunt unicul director din raion care în timpul concursului nu a exercitat interimatul, căci legea nu prevede nici că directorul căruia i s-a încheiat contractul exercită interimatul, nici că se eliberează din funcție. În cazul meu a doua zi după expirarea contractului, la 19 martie, a fost numită o profesoară în calitate de director-interimar.. Conducând un colectiv de 65 persoane, clar că sunt și nemulțumiți. La 20 mai președintele și vicepreședinții raionului au convocat o ședință cu membrii colectivului. Timp de două ore 54 de persoane erau îndemnate să-și expună părerea despre persoana mea. Am intrat la Pavel Spînu, ulterior, să-l avertizez despre eventualitatea unei trucări a concursului, iar el m-a asigurat că ”va trece cel mai bun”. I-am replicat că sunt prea vizibile interesele ca să fie desfășurat concursul după lege. Din 2013 până în 2020 am fost în fruntea colectivului, care include diferite caractere, dar a fost unit, nu erau grupări, acum iar s-au început discuții prin unghere… Niciodată nu m-am temut de muncă. Am ore, elevii simt diferența dintre lecțiile mele și altele, dar nu las chestia asta, cu atât mai mult că concursul a fost anulat. E în curs procesul de judecată. Elevii preferă profesorii tineri, pentru că cunosc mai bine tehnologiile moderne, dar rezultatele, conform examenelor de BAC, le au profesorii mai cu experiență. La fiecare sărbătoare LT Măgdăcești era printre cele lăudate, am o mulțime de diplome și brusc am devenit “necompetitivă”. În Consiliul local sunt în opoziție, deși mi-au recomandat mai mulți, pe diferite căi, să cedez. Dar nu e în firea mea să mă tem sau să mă lingușesc.”
Liuba Cojocaru, primarul s. Măgdăcești neagă că ar fi influiențat desfășurarea concursului: ”Dacă nu a acumulat numărul necesar de puncte, nu e vina mea. Nu am fost în comisie, nu am nici o treabă cu concursul cela. Nu am treabă cu Liceul, că în subordinea primăriei am gradinița, școala sportivă. Da, e dreptul doamnei de a se considera în opoziție, dar viața merge înainte, nu poți deține veșnic o funcție. Trebuie să accepți înfrângerea. Am concurat la alegerile locale, dar doamna nu a trecut în turul doi și nu-i vina mea.”
”Regulamentul a fost respectat”
Șefa direcției educație Criuleni, Ala Ungurean, solicitată să vină cu o replică la cele spuse de candidate, ne-a comunicat următoarele:
”Decizia de numire a învingătorului concursului nu aparține șefului Direcției Educație, ci comisiei de concurs constituită din funcționari ai organului local de specialitate în domeniul învățământului, director dintr-o instituție similară de învățământ din aceeași unitate administrativ teritorială, reprezentanți ai colectivului de muncă din instituția corespunzătoare de învățământ, reprezentant al administrației publice locale pe al cărui teritoriu se află instituția de învățământ și reprezentant al comitetului sindical de ramură, care apreciază concurenții conform metodologiei și criteriilor concrete stabilite de Regulament. Direcția Educație a organizat și desfășurat concursurile pentru ocuparea funcției vacante de director al Liceului Teoretic Măgdacești și Liceului Teoretic “N.Donici”, Dubasarii Vechi în conformitate cu Regulamentul cu privire Ia organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, aprobat prin ordinul ministrului nr.163/1/2015, cu modificările și completările ulterioare.”
Ministerul Educației dispune organizarea altui concurs
Comisia de contestații a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (trei persoane), prin procesul verbal din 9 septembrie 2020, anunță că a admis contestația dnei Lidia Tentiuc, a verificat corectitudinea desfășurării concursului, a anulat etapele a III și a IV-a a concursului pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic Măgdăcești și a pus în sarcina Direcției educație Criuleni să organizeze desfășurarea repetată a etapelor respective într-o nouă componență a comisiei de concurs. Ministerul nu a făcut încă publică poziția sa referitoare la concursul de la Dubăsarii Vechi.
E. Chiriac