Social

Recensământul se apropie de sfârșit: Fiecare om și casă contează

Din ziua de 8 aprilie,2024 până la 7 iunie curent au fost recenzate peste 2,3 milioane de persoane (cu și fără reședință obișnuită) și peste 1,5 milioane de locuințe (ocupate, secundare și neocupate), comunică Biroul Național de Statistică .

Conform planului de desfășurare a lucrărilor de recensământ, în primele două luni de recenzare sarcina pusă în fața personalului de recensământ a fost de a identifica și vizita toate locuințele din localitățile țării și de a colecta date despre locuințe și persoanele care locuiesc în acestea la data de referință a RPL  – 8 aprilie a.c. Cea mai mare parte a recenzorilor au realizat deja acest obiectiv important, recenzând locuințele și  locuitorii din sectoarele de recensământ atribuite acestora.

 Perioada rămasă până la finele recenzării – data de 7 iulie curent, este destinată finalizării procesului de recenzare, inclusiv pentru:

  1. Efectuarea vizitelor repetate la locuințele care încă nu au fost cuprinse de recensământ, în special în municipiul Chișinău, precum și în alte localități în care încă nu toată populația a fost recenzată din varii motive, în special fiindcă:
    • nu au fost de găsit locatarii, inclusiv la vizitele repetate ale recenzorilor și/sau persoanele la locuințele vizitate de către recenzori nu au luat legătura cu aceștia pentru a stabili data/ora recenzării,
    • persoanele care au fost contactate efectiv de recenzori, dar încă nu au fost disponibile pentru a fi recenzate etc.
  2. Verificarea statutului ocupațional al locuințelor pentru asigurarea că nu au fost trecute cu vederea locuințele efectiv ocupate.
  3. Realizarea altor activități de asigurare a calității și bunei acoperiri a locuințelor și persoanelor care sunt subiecte ale recensământului, cu utilizarea diverselor surse de date disponibile.

Astfel, Biroul Național de Statistică (BNS) face un apel către locuitorii țării care nu au participat încă la recenzare de a lua legătura cu recenzorii (conform datelor de contact din înștiințările distribuite de recenzori persoanelor care nu au fost de găsit la domiciliul acestora), pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime.

Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de recensământ unde este locul de trai al acestora pot stabili contactul cu acesta prin una din următoarele modalități:

SAU

SAU

  •  Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).

Amintim că, conform art. 7 (2) al Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor participarea la recensământ este obligatorie. Persoanele care vor refuza să participe la recenzare sau vor furniza date incomplete și/sau eronate în cadrul recenzării sunt pasibile de răspundere contravențională în conformitate cu art.330 și art. 419 din Codul contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, cu aplicarea amenzii în mărime de la 1000 până la 2500 de lei.

Informația furnizată la recensământ este confidențială și este necesară  pentru actualizarea  datelor despre situația demografică și socială a locuitorilor țării și a comunităților. Sunt date statistice în baza cărora se vor elabora programe de dezvoltare, proiecte, bugete pentru a îmbunătăți calitatea vieții populației țării.

Dacă nu participi la Recensământ e ca și cum nu ai exista aici. Fă parte din statistică – contribuie la dezvoltarea țării și a localității!

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button