Social

Recensământul nu se face la telefon și nici nu cere datele bancare.

Lansat la 8 aprilie 2024 Recensământului populației și locuințelor 2024  devine hîrtia de turnesol a stării din societate.

Către sfârșitul zilei de 11 aprilie, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe și circa 127 de mii de persoane, a comunicat în cadrul briefingului de presă Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS,)  menționând că numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședința obișnuită. De asemenea, a ținut să menționeze că populația este în mare parte receptivă, acest lucru fiind încurajator.

Natalia Cristea, recenzor în raionul Criuleni a declarat pentru ”Est-Curier”, că această activitate este foarte solicitantă și că recenzorul, trebuie să fie și un psiholog, căci e pus în situația de a asculta toate nemulțumirile, frustrările, demonta suspiciunile cetățenilor, înainte de a primi răspunsuri la chestionare, fapt ce necesită mai mult timp.

În asemenea situații sunt toți recenzorii, deaceea BNS zice că Nu sunteți obligați să lăsați recenzorul în casă, dar nu uitați că recenzorii au o muncă foarte grea, să meargă din casă în casă. Dacă îi veți oferi cel puțin un scaun recenzorului, acesta Vă va fi foarte recunoscător.

Dacă aveți îngrijorări sau nelămuriri cu privire la recenzor sau procesul de recensământ, puteți verifica identitatea recenzorului  la Linia Verde 0800 800 24.

Escrocii se adaptează operativ

În prima săptămână de la lansarea  Recensământului populației și locuințelor 2024, s-au activizat și escrocii.  Au fost raportate cazuri, precum că cetățenii au fost contactați la telefon și li s-au solicitat datele bancare sub pretextul colectării datelor pentru recensământ.

Biroul Național de Statistică, entitatea care gestionează desfășurarea Recensământului, atenționează  că datele sunt colectate pe o tabletă și doar prin 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐮 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆.

În chestionarul de Recensământ 𝐍𝐔 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐜𝐚𝐫𝐞.

În cadrul recensământului, oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică. Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.

De ce este necesar Recensământul?

Recensământul va oferi date statistice importante pentru elaborarea și implementarea politicilor de dezvoltare spațiale bazate pe date, în funcție de densitatea populației în anumite zone – planificarea transportului urban, planificarea de grădinițe, școli, spitale etc., ținând cont că autoritățile Republicii Moldova în prezent nu dispun de date la nivel de arii mici, inclusiv grile de 1 km pătrat, din motiv că datele despre populație nu sunt interconectate cu adresa locuinței acestora.

Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară. Recensământul va oferi răspunsuri la întrebări precum:

  • Cum se va distribui bugetul public între autoritățile publice locale?
  • Câte școli, grădinițe, creșe, locuri de joacă noi trebuie construite?
  • Unde sunt necesare mai multe spitale și puncte de servicii de urgență?
  • Cum trebuie de replanificat transportul public etc.?

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button