La 6 mai, conform unui orar stabilit anterior, Ministerul Insfrastructurii şi Dezvolătii Regionale a anunţat că a luat sfârşit prima etapă de evaluare a celor 724 de proiecte depuse de către primăriile din ţară, pentru a obline finanţare din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională şi Locală prin programul „Satul european”.
Cifra proiectelor a fost impresionantă, a spus ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale, Andrei Spînu, care însă, a anunţat, că urmează următoarea etapă de selectare a proiectelor care au acumulat cel mai mare punctaj şi care urmează a fi finanţate începând cu finele lunii mai. Suma tuturor proiectelor validate depăşeşte 2 mlrd 800 mln de lei, pe când în buget sunt rezervaţi 670 mln lei. Cu toate acestea, Andrei Spînu şi-a exprimat încrederea că numărul de proiecte finanţate ar putea fi mai mare, dacă se implică şi partenerii externi.
La prima etapă au fost admise 717 proiecte (2 fiind respinse şi 5 retrase de către autori): în regiunea Nord – 203 proiecte, Centru – 337, Sud – 156, Găgăuzia – 28.
Urmează evluarea finală şi tehnică a proiectelor, şi” vom căuta suport la partenerii de dezvoltare”, a spus Spînu, pentru a creşte numărul de proiecte admise spre finanţare.
Noutăile acestui program ar fi, potrivit ministrului, finanţarea de către Guvern a contribuţiei primăriilor pentru proiectele atrase din sursele externe – 9 dosare cu o valoare totală de 50 mln de lei, dintre care Guvernul va acoperi 10 mln lei. Pentru construcţia, extinderea, reabilitarea, modernizarea apeductelor şi sistemeleor de canalizare, de epurare a apei pentru instituţiile publice locale primăriile solicită peste 1 mlrd 290 mii lei, ceea ce constituie 46 la sută din lista de priorităţi. Alte priorităţi sunt iluminatul stradal – 99 de mln; eficienţa energetică şi reabilitarea clădirilor publice – 695 mln; instalarea sistemelor de producere şi furnizare a energiei, folosind resursele regenerabile – 32 mln; construirea şi amenajarea sălilor sportive şi altor obiecte destinate grupurilor vulnerabile – peste 430 mln, etc.
O noutate a programului „Satul European” ar fi finanţarea planurilor urbanistice locale. Pentru această măsură au aplicat proiecte 92 de primării care doresc să-şi dezvolte localităţile în baza documentelor tehnice corecte elaborate de specialişti.
În următoarea etapă, comisia de tehnico-financiară va selecta proiectele care au adunat cel mai mare punctaj şi care se încadrează în limita mijloacelor financiare alocate de buget. Decizia finală despre care urmează a fi finanţate va fi luată la finele lunii mai.
Verificarea proiectelor, vizitele în teritoriu şi confirmarea verirdicitiăţii informaţiilor prezentate în proiectele depuse a fost efectuată de către specialiştii Oficiului Naţional de dezvoltare regională locală (ONDRL) şi Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală a fost creat ca urmare a restructurării I.P. „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” și este responsabil de implementarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală.