Est-CurierSocial

Preoții din r. Criuleni, care au trecut la Mitropolia Basarabiei, au fost caterisiți de Sinodul BOM

Miercuri, 25 octombrie 2023, la Reședința mitropolitană din Chişinău, au avut loc lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Una dintre hotărârile Sinodului i-a vizat pe câțiva preoți, inclusiv din r. Criuleni, care au trecut sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei. 

În decizia Sinodului se menționează că slujitorii, protoiereul Ilie Munteanu, protopop al bisericilor din Florești, protoiereul Alexei Sîrbu, parohul din Puhoi, Ialoveni, precum și preoții din r. Criuleni, protoiereii Teodor Pelin (paroh la Dubăsarii Vechi și protopop al r-lor Criuleni și Dubăsari), Ioan Solonaru (paroh la Cimișeni), Ioan Gangan (paroh la Miclești) și Vasile Enachi (paroh la Ișnovăț), au avut la dispoziție timp pentru a se pocăi „deplin în fața autorităților ierarhic-superioare”, dar nu au făcut-o, și au părăsit canonic jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Moldova. Acest fapt i-a determinat pe membrii Sinodului BOM să-i caterisească și, totodată, să le retragă toate distincțiile acordate pe parcursul slujirii preoțești. 

Foto: captură ortodox.md

În calitate de membri ai Sinodului participă ierarhii eparhioţi şi vicari ai Bisericii Ortodoxe din Moldova: ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, ÎPS Anatolie, arhiepiscop de Cahul şi Comrat, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ÎPS Marchel, arhiepiscop de Bălți și Fălești, ÎPS Nicodim, arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, PS Ioan, episcop de Soroca, vicar mitropolitan, PS Siluan, episcop de Orhei, vicar mitropolitan, PS Filaret, episcop de Căpriana, vicar mitropolitan şi Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar al Sinodului BOM.

Vă amintim că la finele lunii august, câțiva preoți din r. Criuleni au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, motivând că așa au dorit păstoriile pe care le conduc, dar și pentru că nu sunt de acord să se afle în aceeași biserică cu un patriarh care „sfințește arme și rachete”. 

„O bună parte din săteni au început a se îndepărta de biserică, motivând că nu doresc să frecventeze o parohie subordonată unui Patriarh ce sfințește arme și rachete. La insistența lor am trecut la Mitropolia Basarabiei” – a explicat atunci parohul bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena” de la Cimișeni, Ioan Solonaru.

„Regulile ortodoxiei sunt unice oriunde în lume. Dumnezeu e judecătorul și sprijinitorul nostru”, – a fost opinia lui Teodor Pelin.

Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, a reacționat la acțiunile Sinodului BOM, și a difuzat un comunicat de presă, prin care cataloghează caterisirea celor 6 preoți drept „un act sfidător cu consecnțe negative”.

„În mod istoric și canonic Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, este singura instituție bisericească care a avut și continuă să aibă jurisdicție canonică asupra teritoriului actual al Republicii Moldova. Prin urmare, acțiunile Sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova” sau „Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove” sunt în contradicție cu însăși canoanele Bisericii și istoria jurisdicției bisericești, pe care le invocă pripit. // Astfel, încurajăm pe toți cei care se simt constrânși de eparhiile rusești să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române. În Mitropolia Basarabiei ei vor găsi pacea și bucuria duhului românesc de care sunt lipsiți și dragostea comuniunii frățești cu oamenii care mărturisesc același crez și același trecut mucenicesc. // De asemenea, nădăjduim ca toți cei implicați în luarea unor astfel de decizii și promovarea lor în spațiul public, se vor întoarce în cel mai scurt timp la principiile fundamentale ale iubirii creștine, respectului și unității etnice, în loc să perpetueze o confruntare care nu face decât să dăuneze credibilității și unității Bisericii Ortodoxe”, scrie, printre altele, în comunicatul citat. 

Cu aderarea celor patru clerici la Mitropolia Basarabiei, numărul parohiilor din r. Criuleni subordonate Mitropoliei Basarabiei s-a extins de la trei la șapte. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button