CriuleniPoliticSocial

Pentru numirea unui suplinitor al atribuțiilor președintelui s-au adunat 15 voturi, dar era nevoie de 17

Nici sâmbătă, 24 septembrie, nici azi, 27 septembrie, chiar dacă au fost prezenți în număr mare – 28 din 33, consilierii raionali Criuleni n-au reușit să numească un suplinitor al atribuțiilor președintelui raionului, pentru că unicul proiect de decizie supus votului a acumulat doar 15 voturi din 17, câte prevede legea pentru asemenea procedură. 

Pe 27 septembrie, conștienți că votul lor mai lasă raionul cu operațiunile financiare blocate, respectiv, riscul de a nu fi achitate salariile sau hrana beneficiarilor unor instituții educaționale și sociale, 13 consilieri au fost împotrivă sau n-au participat la vot. Pentru împuternicirea secretarului consiliului raional de a supini atribuțiile președintelui și a semna documentele financiare au votat consilierii PSRM, PAS, PLDM, unul de la PCRM, unul de la PPDA, majoritatea din ei fiind și autorii deciziei suspendării din funcție a președintelui. 

La începutul ședinței din 27 septembrie 2022, secretarul consiliului, Diana Rusu, a anunțat că Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a cerut abrogarea deciziei de suspendare a lui Pavel Spînu din funcția de președinte al raionului, pe motiv că aceasta ar fi ilegală, or, legea specială prevalează asupra legii privind statutul persoanelor cu demnitate publică, respectiv consilierii pot ”numi” sau ”demite” un președinte, dar nu și ”suspenda”. Președiții fracțiunilor PPDA și PDM au propus ca pe ordinea de zi să fie introdus subiectul examinării notificării și să fie supus votului proiectul deciziei cu privire la abrogarea deciziei de suspendare din data de 2 septembrie. 

Pusă la vot această propunere, vociferată de consiulierul PPDA, Mihail Colesnicenco, a întrunit doar 11 ”pro”, dar nu o majoritate simplă, respectiv, nu a fost examinată. 

Solicitat să explice votul fracțiunii PDM împotriva proiectului de decizie ”Cu privire la numirea unui suplinitor al atribuțiilor peședintelui”, Iurie Andriuță, președintele fracțiunii, a spus că odată fiind opinia Cancelariei de Stat, propunerea fracțiunii a fost să abroge decizia de suspendare și ”raionul ar fi fost cu salarii și toate celea, mâine președintele ar fi ieșit la serviciu. Noi ne dorim să fim în câmp legal, nu vrem să participăm la ilegalități. Președintele a fost suspendat ilegal, respectiv, altă persoană va fi numită tot ilegal”. 

Președintele fracțiunii PPDA, Mihail Colesnicenco, a spus că fracțiunea consideră ilegală decizia pusă la vot, or, în opinia fracțiunii, vociferată de dumnealui, secretarul consiliului raional, persoană care deține o asemenea funcție responsabilă, citat: ”nu are dreptul juridic să accepte ca să fie propusă suplinitor al președintelui raionului. Fracțiunea era dispusă să voteze abrogarea deciziei de suspendare a președintelui raionului”. Pentru numirea suplinitorului a votat un singur membru al PPDA, Eugen Butucea, care a spus că din start și-a prevenit colegii că va vota ”pentru”, deoarece dorește ca să fie achitate restanțele salariale angajaților.

La întrebarea unui consilier, de ce nu a pregătit pentru ședința de azi proiectul deciziei cu privire la examinarea notificării Cancelariei, secretarul consiliui, Diana Rusu, a spus că poziția dumisale reiese din faptul că dreptul de a înainta proiecte de decizie îl au președintele raionului sau consilierii. Dacă consilierii n-au înaintat proiectul de decizie, dumneaei nu se consideră în drept să o facă.

Nicolae Grati, consilier PSRM, a întrebat care sunt rezultatele comisiei de anchetă care a fost numită la 2 septembrie să investigheze, în 30 de zile, presupusele abateri ale lui Pavel Spînu. Răspuns a primit de la membra comisiei, Natalia Efros-Bujor: ”Noi am avut o primă ședință, în care au fost prezentate o parte din materiale, o altă parte au fost solicitate de la persoanele din cadrul consiliului, care sunt responsabile în direcții, să completeze informațiile solicitate, să documenteze anumite subiecte descrise în cadrul ședinței. Urmează să avem astăzi o ședință, să intervievăm câteva persoane din consiliu, ulterior o să dialogăm și cu dl președinte. Toate materialele acumulate vor fi transmise organelor abilitate să ia deciziile de mai departe”.

Solicitată să spună, care ar fi consecințele faptului că nici azi consilierii nu au votat un suplinitor cu toate atribuțiile, Olga Simon, șefa Direcției Finanțe a spus că cele 32 de instituții și 7 direcții din subordine, își vor primi salariile, dacă revine președintele Spînu, după data de 5 octombrie, când se finalizează perioada suspendării. Unele întârzieri periclitează într-un fel oarecare activitatea instituțiilor, bunăoară, a Centrului pentru bătrâni din Criuleni, alimentarea cărora depinde de aceeași semnătură a președintelui și șefului de la finanțe. Pe de altă parte, unele datorii, spune Olga Simon, s-au acumulat și în perioada când președintele a fost în concediul său ordinar (concedialele și salariile cadrelor didactice din câteva școli), că și atunci a plecat fără să transmită cuiva dreptul de a semna acte financiare. Întârzieri se acumulează la plata serviciilor comunale și la finanțarea activităților planificate, cum ar fi plata cazării pentru oaspeții festivalului ”Toamna de aur”, invitați din țările cu care sunt acorduri de colaborare, și cadourile pentru concursurile tradiționale, care trebuie procurate din timp.

S. Cernov

Foto: 15 voturi ”pentru” au fost insuficiente pentru numirea unui suplinitor al atribuțiilor președintelui, cu toate drepturile

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button