La 24 noiembrie 2021 a avut loc întrunirea de ajustare și semnare documentară a lucrărilor efectuate de antreprenori, de către reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției de Stat în Construcții, Agenției de Supraveghere Tehnică, Agenției de Eficiență Energetică, autoritățile publice locale și distribuitori. În cadrul acestei întruniri partea chineză, în persoana inginerului Xiang Sheng, a reiterat că lucrările au fost executate conform angajamentelor, calitativ și la timp, și a mulțumit pentru susținere partenerilor criuleneni în persoana Consiliului Raional, Primăriei Criuleni și reprezentanților altor structuri statale.
Președintele raionului Criuleni Pavel Spînu a mulțumit Republicii Populare Chineze pentru acest dar în valoare de peste 4,3 milioane dolari care vine să contribuie la atenuarea unei probleme stringente pentru țara noastră. Au fost adresate cuvinte de mulțumire tututror instituțiilor statale care au ajutat sau nu au împiedicat la realizarea acestui proiect de anvergură. Elaborat în 2017, proiectul parcului fotovoltaic a început a prinde contur la Criuleni după semnarea acordului de colaborare în 2019, iar lucrările au început la 19 aprilie 2021 pe o suprafață de opt hectare de teren. A fost și este o provocare pentru legislația fiscală, bancară a țării noastre, care nu are toate pârghiile ajustate pentru o astfel de investiție.
Parcul fotovoltaic din Criueni este cel mai mare din Republica Moldova cu o capacitate de 2,8 MW. Cele care mai sunt, au capacitate de până la 1 MW, echivalentul a cca un million kwt/h pe an. Preponderent la construcția lui au fost implicați ingineri chinezi, care au fost ajutați și de câțiva specialiști locali. Monitorizarea lucrărilor și calității acestora a fost asigurată de doi supravegetori tehnici și specialiștii Direcței construcții, gospodărie comunală și arhitectură, în persoana dlui Ivan Lungu, managerul proiectului, dl Vasile Frunza, specialist în secția economie a Consiliului Raional, agențiile moldovenești de supraveghere tehnică și cea în construcții.
După darea oficială în exploatare parcul va fi gestionat de întreprinderea municipală raională ”Edilitate”și monitorizat încă doi ani de specialiștii chinezi ca să fie evitată orice inconveniență de funcționare.
Din luna decembrie parcul fotovoltaic din Criuleni ar trebui să livreze oficial energie prin intermediul Premier Energy în rețea, iar ANRE va stabili prețul de vânzare a acesteia, luând în calcul valoarea investiției. Orientativ specialiștii prezenți la întrunire au estimat că investiția s-ar putea răscumpăra în șase ani.