Est-CurierSocial

Discuţii pe subiectul integrităţii au loc la Criuleni

Despre măsurile de consolidare a integrităţii profesionale şi instituţionale şi asigurarea transparenţei şi accesului la informaţii de interes public au discutat astăzi, 24 noiembrie, funcţionari din cadrul Consiliului raional Criuleni, primari, secretari în consiliile locale şi alţi agenţi publici. Discuţia a avut loc graţie unui proiect susţinut financiar de către Ambasada SUA în RM, iar organizaţia implementatoare este Centrul de Justiiţie Socială (CSJ)”Echitate” din or. Criuleni în parteneriat cu Transparency Internaţional Moldova. 

Vitalie Moisei

Ideea acestui proiect a apărut, spunea Maria Zugravu, activistă civică şi preşedintă a CSJ „Echitate”, ca urmare a unui alt proiect, implementat anul trecut, care a fost axat pe monitorizarea planurilor locale anticorupţie şi îndeplinirea acestora în cele două administraţii raionale din Criuleni şi Dubăsari. S-a constatat că subiectul sporirii integrităţii publice şi transparenţei este unul actual mereu, la fel ca şi subiectul avertizorilor de integritate, constatarea şi soluţionarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor, şi alte prevederi legale. În calitate de trainer în prima parte a instruirii a fost Vitalie Moisei, expert în domeniul integrităţii, care are şi o experienţă de lucru în Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI şi ulterior la CNA. Vitalie Moisei s-a referit la diferenţa dintre vechiul şi actualul cadru legal pe domeniul integrităţii, la noile prevederi care au fost introduse în Legea nr. 82, care stipulează comportamentul legal al agenţilor publici.

La întrebarea lui Moisei, care ar fi principalele măsuri de cultivare a integrităţii în domeniul public, primul răspuns venit din sală din partea unui primar a fost „salariul motivant”. Cei prezenţi au fost de acord, că fără un stimul material motivant în rândul funcţionarilor este aproape imposibil să angajezi personal calificat, sau dacă îl angajezi, există riscul să se abată de la principiul integtrităţii, atâta timp cât, potrivit unui studiu, fiecare al treilea cetăţean al ţării este dispus să-şi „rezolve” problemele cu ajutorul plăţilor informale.

Cei prezenţi au discutat despre cadouri, cazuri reale de incompatibilităţi sau conflicte de interese în care s-au pomenit personal sau alţi colegi din ţară. Despre propria experienţă de subiect al constatării din partea Autorităţii Naţionale de Integritate a vorbit Svetlana Racul, primara com. Boşcana. În cazul Dumneaei, ANI a constatat existenţa unui conflict de interese în momentul în care ea a încheiat un contract cu un membru al familiei sale de folosinţă a autoturismului familiei în scopuri de serviciu. ANI a constatat că primara ar fi încălcat legea, şi primele două instanţe au dat hotărâri în favoarea ANI. Svetlana Racul, însă, se declară nevinovată şi că nu a prejudiciat bugetul public prin acţiunile sale, şi că îşi va apăra nevinovăţia inclusiv la CtEDO, dacă instanţele naţionale o vor comdamna.

„E tocmai ceea ce vă spuneam la început: fugiţi de rude în relaţiile de muncă! Respectaţi legea întocmai şi apelaţi la criteriile de bază de selectare a personalului: profesionalism şi integritate! Nu uitaţi, că un agent public trebuie să aibă un comportament diplomatic şi în afara orelor de muncă, precum şi trebuie să declare corect toate veniturile şi proprietăţile, ca să nu fie ulterior blamat public pentru că nu ar fi făcut-o” – spunea Vitalie Moisei.

Preşedintele raionului, Pavel Spînu, a asigurat asistenţa că aparatul preşedintelui îş îndeplineşte atribuţiile cu responsabilitate şi în corespundere cu legile, şi că ativitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi altor instituţii ale statului lasă de dorit, atâta timp cât cca 300 de cazuri de constatare a încălcărilor integrităţii sunt lăsate fără soluţionare de mai bine de un an.

În partea a doua a seminarului, experta pe domeniul transparenţei şi accesului la informaţii de interes public, Ala Revenco, a vorbit despre accesibilitatea informaţiei de interes public, la diferenţa dintre solicitare de informaţii şi petiţie, conţinutul paginilor web, şi alte subiecte, de interes pentru activitatea funcţionarilor publici.

S. Cernov

Imagini de la eveniment.

 

 

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button