CriuleniCulturalEst-Curier

Ograda de la Criuleni a fost considerată „cea mai reușită”

La 18 februarie, la finele târgului ,,Tourism & Travel Expo” 2024 a avut loc ceremonia de premiere a câștigătorilor Festivalului-concurs „Brâul Moldovei”, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Oficiul Național al Turismului și CIE Moldexpo. Expoziția a durat de la 16 până la 18 februarie, 2024. 

Conform organizatorilor, în competiția pentru cea mai bună prezentare s-au înscris participanți din 13 raioane, care au prezentat ofertele turistice locale și tradițiile populare locale. Standurile acestora au fost amenajate în stilul specific regiunii de unde vin și pe care o reprezintă. De asemenea, pretendenții au demonstrat portul național în cadrul unui defileu special, iar unul din cele mai importante elemente ale concursului a fost dansul brâului, interpretat, conform tradiției, doar de bărbați.

În concurs au participat consiliile raionale Сahul, Călărași, Criuleni, Glodeni, Drochia, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Strășeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Râșcani și UTA Găgăuzia.

Juriul a acordat următoarele ctaegorii de premii:
Cea mai complexă prezentare a destinației turistice:
Locul I – raionul Cahul
Locul II – raionul Strășeni
Locul III – raionul Ialoveni
Cea mai reușită prezentare a ogrăzii:
Locul I – raionul Criuleni
Locul II – raionul Nisporeni
Locul III -raionul Drochia
Cea mai reprezentativă prestație la defileul portului regional și la „Dansul Brâului”:
Locul I – raionul Ștefan Vodă
Locul II – UTA Gagauzia
Locul III – raionul Ungheni
Raionul Criuleni a fost reprezentat de către secția cultură și turism a Consiliului raional Criuleni în parteneriat cu primăria Boșcana, r. Criuleni și cu meșterița populară Natalia Cangea. Conform organizatorilor, 
expoziția raionului Criulenia prezentat ograda țărănească în care gospodarii se pregătesc de cumătrie. Paerticipantele la expoziție au promovat Festivalul gastronomic „Prajitel Moldovenesc”, organizat în luna august în com. Boșcana. Vizitatorii au avut ocazia să vadă pe viu cum se fac prăjițeii tradiționali, pentru că gospodinele au luat cu ele o plită electrică și au meșterit pe loc dulciurile tradiționale care se pregăteau în sate de sărbători. 
 
Festivalul-concurs de promovare a turismului local a ajuns la a XXVII-a ediție, și a avut scopul de a valorifica potențialul turistic rural și de a promova imaginea Republicii Moldova ca destinație turistică, iar turismul reprezintă, de cele mai dese ori, și o oportunitate pentru dezvoltarea comunităților locale. Comunitățile locale sunt în așla mod stimulate să dezvolte ramura turismului, să promoveze și să valorifice folclorul, istoria, obieciurile locale, specifice poporului moldovenesc şi etniilor conlocuitoare. Scopul activităților este atragerea turiștilor din țară şi de peste hotare la acțiunile culturale organizate în satele șio comunele din țară. 
Sursa imaginilor: Facebook//Cultura Criuleni

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button