Social

O șansă pentru a scăpa de wc-ul din curtea școlii

Se referă și la raionul Criuleni, unde nouă instituții de învățământ nu au blocuri sanitare interne

Pentru că în 2022 nu a fost posibil, Ministerul Educației și Cercetării anunță  acum lansarea concursului de selectare a proiectelor de îmbunătățire a condițiilor de igienă și sanitație în instituțiile de învățământ primar, gimnazial şi liceal pentru anul bugetar 2023.

Concursul de selectare a proiectelor pentru finanțare din bugetul de stat este realizat în patru etape.

Timp de 15 zile Ministerul Educaţiei și Cercetării, în comun cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului va colecta informaţiile despre necesităţile instituţiilor de învățământ primar, gimnazial şi liceal cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi sanitaţie în interiorul acestora și va aproba o listă provizorie a potențialilor beneficiari (instituții cu necesități de îmbunătățire a condițiilor de igienă și sanitație);

Ulterior Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală  va delega reprezentanții în teritoriu pentruu constatarea fezabilității tehnice a eventualelor inițiative de îmbunătățire a condițiilor de igienă și sanitație, cu estimarea potențialelor riscuri și dificultății la implementare, precum și consultarea potențialilor beneficiari în vederea pregătirii dosarelor de participare la concurs.

Aprobarea finanțării  va fi consemnată prin ordin comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În anul 2023, pentru realizarea obiectivului prenotat, în Legea bugetului de stat nr. 359/2022 au fost aprobate alocații pentru lucrări de renovare/construcție a blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal în sumă de 25 mln lei. 

Ghidul de aplicare pentru finanțare și implementare a proiectelor de îmbunătățire a condițiilor de igienă și sanitație în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal (aprobat prin ordinul MEC nr. 471 din 16.05.2023) poate fi accesat aici.

 Potrivit  Ministerului Educației și Cercetării  în 175 din cele 1.208 școli și licee din Republica Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 școli  nu există nici apă potabilă.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button