CriuleniCultural

O nouă întâlnire cu romanța(video)

Caldă ca toamna, această ordinara ediție a festivalului-concurs ”Petale de trandafir”, moderată de Aurelia Rotaru și-a adunat fanii în incinta Școlii de Arte din Criuleni pentru o nouă revelație. Romanța- cântecul ini-mii bântuite de drag și dor, este nemuritoare, iar în ultimul timp prinde rădăcini și în sufletele tinerilor, care în era tehnologiilor informaționale pierd mai repede din alintarea copilăriei.
IMG_6759
Duminica, 10 noiembrie 2019, a venit cu balsam pentru persoanele îndragostite de acest gen muzical. Inconfundabila Irina Nicolai din Criuleni a deschis spectacolul cu frumoasa romanță ”De ce nu vii”, Olesea Grati din Zaicana ne-a transferat ”La umbra nucului bătrân”, Lidia Zatic de la  Bălăbănești ne-a sensibilizat cu ”Mai am un singur dor”. Nina Plămădeală a adus în scenă o romanță-bocet ”Deschide, gropare, mormântul”, iar Vera Jeverdan, tot de la Dubăsarii Vechi, a scos din anonimat romanța ”Cristinco”. Larisa Breanic a amintit de ”Prima întâlnire”. Eleonora Hachimova a venit cu o dedicație – ”Mama”.  Efrosenia Balan de la Mâgdăcești a readus în scenă o romanță cunoscută de majoritatea femeilor… Apariția în scenă a doi tineri originari din comuna Bășăbănești a fost culminantă. Ilie Ipati și Valentino Donica au impresionat prin ținută scenică, dar și tembrul vocal. Ca întotdeauna, maiestrul Gheorghe Nicolăiescu, s-a straduit să le fie de ajutor interpreților și să asigure buna desfășurare a festivalului, iar artista Natalia Rojco a pregătit decorul romantic.
Descoperind voci noi, spectatorii au avut plăcerea să-i revadă și pe premianții edițiilor anterioare. Iurie Cumpătă din Criuleni și-a păstrat tembrul, dar și umorul, iar Alina Orbu din Bălăbănești își menține primăvara vieții. Recitalul susținut de Jana Gherbovei a generat un sentiment de mândrie pentru organizatorii festivalului, caci de aici, de la romanța ”Mărgele”, a pornit ascensiunea acesteia în lumea romanțelor ca să câștige în anul curent ”Crizantema de argint” de la Chișinău și premiul II la ”Crizantema de Aur” din România.
Între timp juriul, din componența căruia faceau parte Elena Frumosu, președinta ASTRA ”Ioan Sârbu” Criuleni, Valentina Bobeico, șefa secției cultură și turism a CR Criuleni, Elena Sclifos, directoarea Centrului raional de cultură ”Grigore Sârbu” din Criuleni, Jana Gherbovei, premianta mai multor festivaluri, au stabilit clasamentul evoluărilor. Pe prima treaptă a clasamentului a urcat Ilie Arseni, pe locul II- Efrosenia Balan, iar pe primul loc – Valentino Donica, profesor al elevilor de la Școlile de Arte din Măgdăcești și Strășeni şi  discipolul maiestrului Mihai Munteanu.
Zămislit din întâmplare la o întâlnire cu scriitorii,organizată de Biblioteca publică Criuleni, directoare Maria Rapcea, la suge-stia regretatei scriitoare Argentina Cupcea-Josu, născut prin efortul Direcțiilor Cultură, Tineret și Sport, cocolit de Asociația ”Limba Noastră cea Română”, condusă de Valentina Butnaru și ASTRA ”Ioan Sârbu”, Criuleni, însuflețită de entuziasmata Lidia Frumosu, scos în lume la Jevreni și crescut ulterior la Criuleni,  festivalul a devenit parte din patrimoniul cultural local prin descoperirea talentelor și piese-lor autohtone. E cartea de vizită a orașului, după cum spunea și primarul Mihai Sclifos, care și-a anunțat public intenția de a-i asigura continuitatea. Astfel prin el, prin acest festival, Criuleniul va rămâne o parte din tezaurul imaterial al țării. ”Se scuturau toți trandafirii” au cântat, ca de obicei, la despărțire și artiștii din scenă și spectatorii, cu  speranța că pentru următoarea ediție vor mai înflori nume noi și vor răsări de sub praful anonimatului melodii și versuri ce alină dorul și sufletul.
E. Chiriac

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button