Vineri, 29 martie, Centrul Ocupațional „Creativ Caffe inspiră și te motivează să creezi” a devenit locul cel mai potrivit pentru mai multe femei din satul Oxentea, care au parte de un șir de ateliere educativ-instructive. Este şi un mod de a petrece timpul util și creativ. Aici participantele pot să socializeze și să-și împărtășească din experiențe trăite. Aceste activităţi sunt realizate de AO Clubul Femeilor ”INSPIRAȚIE” cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul Proiectului ”Susținerea învățării pe tot parcursul vieții și a securității economice”.
O iniţiativă a cetăţenilor, ambalată într-un proiect al ONG-ului
Un bun instrument de reabilitare, care încurajează femeile să se întâlnească şi să discute, să se dezvolte și să nu cadă pradă singurătății sunt activitățile initiate în cadrul acestui proiect. Activităţile sunt ca şi un medicament împotriva singurătății și previn izolarea socială. Organizatorii şi-au propus să ofere un sprijin bătrânilor şi să contribuie la dezvoltarea societății, fiindu-le puse în valoare abilitățile care, din anumite motive, nu au reușit să le dezvolte până acum, sau să-și stabilească un alt stil de viață decât cel pe care îl au.
Rodica Buzila, director executiv AO Clubul Femeilor ”INSPIRAȚIE”, solidară problemelor care sunt legate de emotivitatea oamenilor, a inițiat acest proiect, despre care mai spune, de altfel, că a fost și dorința localnicilor. “În urma organizării unei mese de binefacere, care a avut drept scop și socializarea persoanelor de vârsta a treia, la cantina socială ”ABURAȘ”, gestionată de asociație, bătrânii au rămas mulțumiți, doar că ne-au spus că și-ar dori mai des să se petreacă asemenea evenimente, fiindcă duc o mare lipsă de comunicare. Atunci a și apărut ideea acestui proiect, de a reveni la niște șezători tradiționale, doar că într-o variantă modernă. Reieșind din ceea de ce dispunem și practică zi de zi organizația – servicii catering- am putea organiza o ALTFEL DE CAFENEA, despre care am cunoscut că se deschid în unele localități și sunt menite să satisfacă necesitățile unui anumit grup social. “Creativ Caffe” are scopul de a uni sub același acoperiș persoane, care ar dori să-și dezvolte abilități practice de lucru manual (brodare, croșetare, tricotare), meșteșugărit (împletitul din pănuși, papură, paie), să împărtășească bunele experiențe cu alții, să transmită tinerei generații tradiții populare. Acest proiect este adresat tuturor doritorilor, indiferent de vârstă, care vor să învețe lucruri bune și frumoase. Dorim să valorificăm laturile pozitive ale oxentenilor, că cele rele se întâmplă de la sine”, a menționat Rodica Buzila.
Formatoare în cadrul atelierului de vineri, Ina Cazacu, psiholog şi coordonatoare de programe în AO FCPS, a explicat că rolul său în acea zi este să motiveze participantele să fie un grup de persoane care comunică, se susțin și se ascultă reciproc.
”Scopul meu este de a le cultiva încrederea că se poate de schimbat ceva și de făcut ceva, numai daca-ţi dorești. De unul singur e dificil, dar important e să fie o echipă constructivă și eficientă. Avem în echipă doamne de diferite vârste, diferită experiență, diferite după felul de a gândi, dar încerc să le fac să se simtă bine, să se simtă importante la activitatea pe care le-o propun, totodată să meargă acasă cu un mesaj clar pentru că sunt persoane cu valoare, demne de a face o schimbare. Mă bucur mult că la Oxentea este așa o oportunitate ca prin această cafenea intelectuală comunitatea să mobilizeze doamnele, să le facă să se simtă importante și să facă ceva frumos pentru sine și sat”.
Lipsa de comunicare le face singurătatea mai apăsătoare
În cadrul sesiunii de instruire care a inclus diferite activități interactive, jocuri, teste psihologice, schimb de idei, Maria Buzilă, o bunicuță talentată, a dat un exemplu că promovarea faptelor bune și a valorilor umane sunt mai presus decât orice bogăție prin a recita o baladă a cărei morală suna astfel:
”Mai trebuie sa ai și-un suflet // Cinstit și blând și iubitor, // De vrei sa fii iubit de oameni, //Şi de podoaba codrilor”.
Dornice de schimbare, încrezute că fiecare poate avea success datorită faptului că au sistem de valori pentru care merită să lupte, femeile au discutat despre calitățile proprii, pozitive și negative, despre valorile personale și despre încrederea de care trebuie să dea dovadă atunci când înițiază un lucru.
Elena Bejenari, şefă a bibliotecii publice Oxentea, local în care se desfăşoară activitatea, a spus: ”Sunt foarte bucuroasă că fac parte din echipa “Creativ caffé”. Mă regăsesc în această echipă, pentru că avem niște ocupații comune. E un proiect binevenit, fiindcă aici ne dăm întâlnire – persoane diferite, și mai în vârstă și mai tinere, de la care putem culege creații noi și experiențe noi. Persoanele vârstnice sunt comorile noastre, ele sunt cele care ne transmit tradiții și experiențe pe care noi nu le cunoaștem. În cadrul acestui proiect ne-am întâlnit mai multe persoane, care au interese comune.”
La fel de motivată și fericită că poate participa la inițierea unui grup de creație e și Nadejda Stepco: ”Îmi place foarte mult să vin la aceste întruniri, aici mai schimbăm o vorbă noi între noi, mai ies din casă, vorbim, ne distrăm, judecăm. O să vin și în continuare. Aici cunoaștem, ne dezvoltăm gândirea, memoria, abilitățile”.
Pentru mulți singurătatea și lipsa de comunicare este un fapt greu de suportat, dar atunci când drumul vieții te condamnă, suporți viața, iar propria casă devine rutina zilnică. Este şi cazul Oxanei Leca, o tânără cu dizabilităţi survenite în urma unei boli, participantă la această cafenea intelectuală. Oxana mărturisește că în situația ei lipsa de comunicare este o piatră grea. ”Datorită acestui proiect, ies din acei patru pereți, care pentru mine au devenit închisoare. Din această cauză puțin comunic, puțin ies, aici am venit ca să găsesc o sursă de comunicare și o ocupație plăcută, să schimbăm idei. Simt o plăcere de la a comunica, asta și este esența acestor întruniri, fapt care mă motivează să fiu prezentă de fiecare data, în ciuda circumstanțelor”.
Consiliul local refuză, deocamdată, să le ofere un spaţiu în comodat
Sesiunea de instruire la «Creativ Caffe este necesară și importantă, nu doar pentru promovarea unor valori umane, dar și pentru a promova meșteșugurile populare – un element ce ține de vocația și talentul fiecărui participant. Problema ce urmează a fi soluționată în urma implementării acestui proiect ține de asigurarea respectării dreptului omului la muncă și trai decent. Activităţile proiectului sunt orientate spre inițierea unei mici afaceri locale de producere a articolelor hand-made, la confecționarea cărora să depună efort comun toți participanții.
Deși oamenii manifestă un interes major pentru activitățile care se desfășoară în cadrul proiectului, organizatorii se confruntă cu o problemă, și anume lipsa spaţiului pentru întruniri. Din acest motiv, Rodica Buzilă, directoare executivă a AO Clubul femeilor ”INSPIRAȚIE” a înaintat un demers către primarul și Consiliul sătesc al satului Oxentea, prin care a cerut să i se ofere în locațiune spațiul fostului Centru de zi pentru copii cu necesităţi speciale, închis la moment, pentru desfășurarea activității organizației și implimentarea proiectului “Creativ caffé inspiră și te motivează să creezi”. Rodica Buzilă a scris în demers, că își asumă şi cheltuielile ulterioare pentru întreţinerea acestor spaţii. Astfel participanții la proiect, ar putea merge oricând au timp și dorință pentru a munci acolo, ceea ce acum nu este posibil, în circumstanțele în care până acum aceste întruniri aveau loc în cadrul bibliotecii publice. Consiliul local a respins, deocamdată, demersul, cu recomandarea ca să fie completat, pentru a fi examinat la următoarea ședință a consiliului.
Daniela Socolovschi, stagiară