CriuleniEducaţieEst-CurierSocial

„Tic-Pitic Mioveni” vrea viză de reşedinţă la Măgdăceşti

Cu prilejul aniversării a 490 de ani de la atestarea documentară a satului şi cu prilejul a 20 de ani de la formarea primăriei Măgdăceşti (prin divizarea primăriei Drăsliceni), vineri, 29 martie, Consiliul Local Măgdăceşti a organizat o şedinţă extraordinară comună cu participarea consilierilor municipali din or. Mioveni, jud. Argeş, România. Consiliul local Măgdăceşti a acceptat, prin vor unanim, iar consiliul orăşenesc Mioveni a confirmat prin vot unanim, acordarea sumei de 191 de mii de euro primăriei Măgdăceşti pentru reconstrucţia şcolii vechi şi transformarea acesteia într-o grădiniţă-creşă cu 120 de locuri.

Mioveni

Liuba Cojocaru, primara satului, explica: „La Măgdăceşti a venit şi primarul or. Mioveni, jud. Argeş, Ion Georgescu, împreună cu vice-primarul şi întregul consiliu. Vom semna astăzi un acord prin care partea română va co-finanţa reconstrucţia grădiniţei-creşă cu 120 de locuri la Măgdăceşti. De mai mulți ani avem necesitatea de locuri în grădiniţe. Satul ni se măreşte. Avem o grădiniţă construită în 1986 care, la capacitatea de 160 de copii, găzduieşte 260 de copii. Avem peste 6000 de locuitori. Întrucât legea ne obligă deja să luăm copii de la doi ani la grădiniţă, avem peste 100 de copii care nu au unde merge, cât mamele şi taţii lor sunt la muncă. Mamele vor să lucreze şi sunt de acord să aducă copiii la grădiniţă”.   

Reconstrucţia grădiniţei în clădire-tip formată din parter plus etaj are un deviz de 7 mln 800 mii lei, din ei jumătate de sumă, în temeiul acordului de finanţare, va fi alocat de primăria Măgdăceşti, iar cealaltă jumătate – de primăria Mioveni.

Primăriile Măgdăceşti şi Mioveni sunt înfrăţite de trei ani. De atunci, spunea Liuba Cojocaru, partea română a mai donat Măgdăceştiului o autoutilitară pentru gospodăria comunală. Părţile au desfăşurat numeroase acţiuni comune pentru echipele de sportivi, de elevi din ambele localităţi, cum ar fi vizite reciproce, excrusii, competiţii, legături dintre şcoli şi biserici, schimburi culturale, favorizate de comuniunea de limbă, de neam, de istorie şi de ţară.

Prezentă la ceremonie a fost şi deputata de Argeş din grupul parlamentar PSD, secretar al comisiei de administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor, Simona Bucura-Oprescu, care i-a felicitat pe locuitorii satului Măgdăceşti pentru că şi-au ales primarul potrivit, sau, cum a numit-o ea „o primăriţă orientată, care a ştiut să vină la Mioveni, un oraş care este oraşul de reşedinţă a concernului „Dacia”, care are cel mai mare PIB în România pe cap de locuitor”, adică, un municipiu cu o situaţie materială bună. Deputata a pomenit şi de momentul special al evenimentului, cauzat de ziua de 27 martie, care este numită ziua Unirii Principatelor Române, sau „mica unire”, şi că delegaţia din Mioveni şi-a dorit să arate în aceste zile susţinetrea pentru primăria din Măgdăceşti. Mioveniul mai este înfrăţit cu s. Scoreni, iar judeţul Argeş este înfrăţit cu alte 18 localităţi din Republica Moldova, a mai adăugat Simona Bucura-Oprescu.

Primarul Mioveniului, Ion Georgescu, şi-a început discursul prin a felicita corul de copii de la Şcoala de Arte şi pe instructorii lor pentru cât de frumos au intonat imnurile Republicii Moldova, României şi ale satului Măgdăceşti. Georgescu a vorbit despre „relaţia de trei ani a celor două unităţi administrative româneşti despărţite de Prut, care au aceeaşi istorie, aceeaşi tradiţie şi aceeaşi limbă”. „Am considerat eu şi colegii mei, să susţinem reconstrucţia acestei creşe-grădiniţe, pentru că toţi veţi beneficia, mai devreme sau mai târziu, de acest obiectiv. Probabil, din colborarea cu dumneavoastră va veni şi unirea” – a spus primarul de Mioveni.

Liuba

Conform acordului dintre cele două primării, grădiniţa urmează să fie finisată în 33 de luni de la data semnării, instituţia va avea denumirea de „Tic-Pitic Mioveni”, iar pe frontispiciu la loc vizibil va fi instalată o placă pe care să fie menţionată contribuţia părţii române. Partea română şi-a mai asumat dreptul să verifice lucrările la orice etapă, iar dacă banii alocaţi nu vor fi cheltuiţi conform destinaţiei, să ceară restituirea lor.

Ședința comună de semnare a acordului între cele două primării a fost anticipată de o conferință de presă pe care o puteți urmări în format video.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button