CriuleniEst-CurierSănătate

„Nu gravă, dar foarte gravă!”

Situaţia pandemică în r. Criuleni, cauzată de noul coronavirus, a fost subiect de discuţie la ședinţa săptămânală a șefilor de secţii și direcţii a Consiliului Raional.

ddd 10 dec
Statistica pe raioane la data de 10 decembrie, 2020

„Avem o situaţia pandemică nu gravă, dar foarte gravă în r. Criuleni. În ultima lună avem o situaţie ieşită de sub control, în raion şi în ţară. În zilele de sâmbătă şi duminică numărul persoanelor care au primit testul pozitiv a fost de 75. Am ajuns în topul negativ pe ţară. Cel puţin 5 primari sunt la moment afectaţi de Covid şi sunt în tratament, unul dintre ei fiind în stare gravă” – a spus președintele raionului Pavel Spînu.

Şefa Centrului de Sănătate Criuleni, Violeta Panico, a confirmat cele spuse de președinte cu date statistice, la situaţia din 7 decembrie: confirmate în total 1630 de cazuri, tratate – 1087, la ziua de luni decedaţi erau 28, active – 515 cazuri. Cele mai afectate localităţi la data de 7 decembrie erau Criuleni – 63 de persoane, Dubăsarii Vechi – 58, Hârtopul –Mare – 26, Măgdăcești – 47.

La data de 10 decembrie, numarul cazurilor active s-a redus la 487, iar a celor tratate a crescut până la 1194 (vezi mai jos tabelul).

„Situaţia se agravează foarte tare! Prelevăm pe săptpmână câte 200 de teste, dinctre care 60% sunt pozitive. Au început şi lucrătorii medicali să se îmbolnăvească. La Slobozia-Duşca a arămas în serviciu numai medicul, pentru că două asistente şi infirmiera sunt bolnave, în Criuleni s-a infectat unul din cei cinci medici de familie. De echipamente şi dezinfectant nu ducem lipsă” – a precizat Violeta Panico.

Miercuri, 9 decembrie, dumneaei a mai precizat, cu referire la Centrul de Sănătate Criuleni, că 6 angajaţi au fost bolnavi, dar s-au însănătoșit și au revenit la serviciu, cinci angajaţi au fost testaţi, fiind suspecţi la Covid-19, la fel au fost testate cele trei angajate ale OMF Slobozia-Dușca, care sunt în așteptarea rezultatelor.

Vice-directorul spitalului raional, Sergiu Halipli, spunea luni, că în spital sunt 45 de pacienţi, dintre care mulţi gravi și dependenţi de oxigen. Cele 13 puncte de oxigen (9 concentratoare și 4 puncte în terapie intensivă) ar fi insuficiente. „Este mult personal medical infectat. Nu e bine!” – a concluzionat rezervat Halipli.

Potrivit datelor comunicate ”E-C” de către medicul epidemiolog din Spitalul Raional Criuleni,  Cristina Boclinca, din aprilie și până la 10 decembrie, în secția Covid-19 a instituției au fost internați 757 de pacienți cu suspecție la infecția Covid-19. Din ei 438 au fost confirmați pozitiv, inclusiv 47 transferați la tratament în spitalele din Chișinău, Din numărul total de pacienți, 344 au fost tratați și externați, 7 au refuzat tratamentul  de staționar, 8 au decedat în spital. Din cei 297 de angajați ai spitalului, 43 de cadre medicale și 5 cadre auxiliare au fost infectați cu Covid-19. La moment sunt în tratament 11 persoane, ceilalți au revenit la muncă. 

Situaţia din instituţiile de învăţământ a fost raportată de Ala Ungurean, șefa de la Educaţie: 7 elevi testaţi pozitiv, din liceele Criuleni, Măgdăcești, câte unul la Cruglic și la Dubăsarii-Vechi. De luni, în izolare, cu lecţii online, sunt 46 de elevi, adică două clase: a 12 U din LT Criuleni și a 12 U din LT Cruglic. Testate pozitiv erau și 15 cadre didactice și 10 – personal nedidactic. În autoizolare, ca fiind în contact cu persoane infectate, se aflau 11 cadre didactice și 5 – non-didactice. Grădniţa de la Hârtopul-Mare era plasată în carantină, adică i s-a supendat activitatea, a anunţat Ala Ungurean, din motiv că a devenit focar de infecție.

 Autorităţile au înăsprit din 7 și 8 decembrie, unele restricții, și anume, au interzis activitatea cafenelelor în centrele comerciale, în staţiile PECO, activitatea restaurantelor între orele 22.00 și 7.00, precum și aflarea copiilor pe terenurile de joacă. În continuare se impune evitarea aglomerației, limitarea deplasărilor de importanță mai mică, respectarea distanțării sociale și purtatul măștilor în toate încăperile, inclusiv în transport și piețe. 

Starea excepţională în sănătate publică a fost prelungită până la 15 ianuarie 2021.

 Datele Covid în r. Criuleni la 10 decembrie, 2020 (datele sunt oferite de Censtul de Sănătate Criuleni): 

Covid_19_1

 

Covid 19 _2

 

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button