Social

Nimeni și nimic nu poate fi uitat

Au trecut 79 de ani de la declararea victoriei asupra fascismului. Practic nu este familie în Republica Moldova să nu aibă o rudă trecută prin urgia celui de-al Doilea Război Mondial. Din acest considerent pacea în casele noastre are o valoare nu doar semnificativă. Păstrăm memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă ca să nu uităm și să nu permitem ca urgia să se repete. Vecinii noștri din Ucraina, însă, mai aud bubuiturile armelor ucigașe țintite spre ei de către urmașii celor cu care predecesorii lor au luptat cot la cot împotriva fascismului și nazismului.

Președinta Maia Sandu, care a depus flori la complexul memorial Eternitate din capitală scria pe pagina sa: „Acum 79 de ani a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt celui mai sângeros război de pe continentul european. Îi comemorăm pe toți cei care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial. Toți cei aproximativ 56 de mii de oameni care nu s-au mai întors acasă din război sunt durerea noastră, durerea Moldovei. Un frate al bunicului meu a murit pe front. Aproape fiecare dintre noi are un străbunic sau un bunic sau o altă rudă care nu s-a întors acasă de pe front. Și părintele cuiva a murit pe front. Și fratele cuiva. Toți erau frații, surorile, părinții, bunicii noștri. Toți erau ai noștri. Și toți aveau visul și speranța că pacea pentru care au luptat va dura mereu. Ei au murit pentru ca noi să trăim în pace. Să-i comemorăm cu pietate și să lăsăm moștenire generațiilor care vin o țară pașnică.”

Amintim că cel de al doilea război mondial a implicat 62 de state din 74 care existau la acea vreme. A început la 1 septembrie 1939 cu atacul german asupra Poloniei și s-a încheiat la 3 septembrie 1945 cu capitularea Japoniei. Predarea Germaniei a intrat în vigoare pe 8 mai la ora 23.01, ora de vară a Europei Centrale, sau pe 9 mai la ora 00.01, ora Moscovei, care a stat la baza  alegerii acestei date ca Ziua Victoriei în URSS. Apropo, Uniunea Sovietică a participat în cel de al doilea război mondial în perioada 22 iunie 1941 – 9 mai 1945.

Pentru a trăi în pace și prosperitate, la  9 mai 1950 și cele mai mari țări europene s-au unit pentru a exclude noi tragedii. Astăzi sărbătorim și Ziua Europei, căci suntem geografic amplasați în Europa și, în pofida divergențelor politice, toți vrem să trăim ca europenii, păstrându-ne valorile neamului.

Avem ocazia să ne exprimăm în acest an ce ne dorim cu adevărat. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, în mesajul de felicitare cu ocazia zilei de 9 mai spunea: 

„Anul acesta are o semnificație specială pentru Moldova, deoarece veți avea prilejul de a vă exprima opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Vă încurajăm să participați și să vă faceți auzite vocile, căci împreună construim calea spre un viitor mai luminos și mai european pentru Moldova. Ziua Europei este despre și pentru oameni!”

Pacea nu poate fi menținută prin șantaj economic sau manipulare. Pacea înseamnă respectarea suveranității tuturor națiunilor și statelor.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button