Internațional

Nici în Africa nu vor să-l vadă toți pe Putin

Liderii sud-africani i-au cerut lui Putin să nu vină la Summit-ul BRICS din luna august.

Guvernul Republicii Africa de Sud a solicitat oficial instanței de judecată un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin dacă acesta va ajunge în țară, transmite BBC.

Principalul partid de opoziție din Africa de Sud, Alianța Democrată, spune a solicitat anterior instanței de judecată să oblige guvernul să execute un mandat de arestare a lui Putin emis în martie de Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga.

Africa de Sud este obligată oficial să respecte cerințele CPI, iar Putin a fost invitat la Summit-ul BRICS care va avea loc în august la Johannesburg.

Totuși, conducerea țării nu a ascuns faptul că nu dorește să-l aresteze pe președintele rus.

La 19 iulie 2023 Putin a decis că nu va pleca la Summit-ul BRICS din alte considerente decât frica de arestare.

Le Monde scria, cu trimitere la buletinul Serviciului de cercetare African că  în iunie-iulie 2023 autoritățile din Maly au primit din Rusia 50 mii tone de grâu la prețul de 220 dolari tona. În martie Kremlinul adia că e gata să furnizeze gratis țărilor africane cereale, dacă  Acordul despre transportarea acestora prin Marea Neagră nu va fi semnat.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button