Cel care a lansat expresia: “Doamne ferește de moarte năpraznică” se referea la calvarul deceselor imprevizibile, în circumstanțe obscure și nu bănuia că aceasta poate prinde o altă fațetă și în secția de morfopatologie, numită și morgă. De starea secției respective din Criuleni s-au plans atât criulenenii, cât și locuitorii raionului Dubăsari, care au avut neșansa, de altfel, impuși de lege, să contacteze această instituție. Situația nu se schimbă de mai bine de două decenii. Pe o suprafaţă de circa 15 metri pătraţi, secția de morfopatologie legală din or. Criuleni nici pe departe nu corespunde rigorilor.
Acum trei ani o cititoare a ziarului „Est-Curier” se revolta: Vă închipuiţi în ce condiţii lucrează angajaţii de la morga din Criuleni? Nici un lavoar ca lumea n-au să-şi spele mâinile, nemaivorbind de apă caldă. Nici asistent nu e ca să-l ajute pe expertul criminalist să ridice cadavrul pe masă. Dar ce face vara fără frigider?”
Anatol Ceban, medicul legist, recunoştea încă în 2013, că din 1995, de când a intrat în serviciu la Criuleni, a făcut ce i-a stat în puteri – nişte amenajări cosmetice, deşi şi-ar dori să activeze în condiţii mai puţin nocive şi stresante. De altfel, o încăpere adecvată standardelor igienice și morale presupune o intrare şi o ieşire separată, cameră de intervenţie, cameră frigorifică pentru păstrarea cadavrelor, cameră pentru îmbrăcarea defuncţilor, biroul medicului, dotat cu cameră de baie, duș. La Criuleni e doar o intrare-ieșire prin camera de intervenţie, cu două mese, spre/din biroul ascetic al medicului morfopatolog legist… De cameră de baie, vestiar nici vorbă.
Camera de intervenții, fără frigider, paravane, cu un lavoar și un furtun de apă lasă o impresie dezolantă. Anual secţia medico-legală din Criuleni recepţionează peste 200 de cadavre. Au fost zile în care la morgă au parvenit şi cinci, şi şapte cadavre, iar mese pentru prelucrare sunt doar două. Mai multe scene macabre, care se întâmplă la morga din Criuleni, au făcut, datorită dezvoltării noilor tehnologii informaţionale, înconjurul întregii republici.Telespectatorii mai multor posturi de televiziune, bunăoară, au aflat cum tatăl unei familii, decedat la domiciliu, a fost petrecut pe ultimul drum având trupul mutilat de şoarecii, care au invadat morga din Criuleni…
În 2013 ex-președintele raionului Criuleni promitea, după ce a vizitat secția de morfopatologie în urma unei tragedii și a fost nevoit să pășească printre cadavre, că întro lună de zile “cu prietenii, partenerii din străinătate” va redresa situația, dar între timp emoțiile i-au trecut, mandatul i-a expirat și intrăm întro nouă caniculă cu aceleași probleme.
Bani nu-s şi nici nu se prevăd. O spune chiar Ion Cuvşinov, directorul Centrului Republican de Medicină Legală, care declara cu ceva timp în urmă pentru portalul de ştiri e-sănătate.md că Ministerul Justiției alocă anual câte 400 de mii de lei pentru lucrări de reparaţii în morgi, însă, aceşti bani ar fi insuficienţi şi sunt cheltuiţi, de regulă, pentru secțiile din or. Chişinău.
Anatol Ceban, directorul secției medicină legală din Criuleni, recunoaşte că situaţia nu poate fi schimbată, până nu va fi construit un nou sediu, promis deja de noul preşedinte al raionului, Iurie Andriuţă. Acesta, solicitat de “Est-Curier”, a confirmat includerea în planul său de lucru a construcţiei, până la sfârşitul acestui an, a unei morgi la Criuleni, reiterând, însă, că e încă devreme să vorbească despre acţiuni concrete la moment, sugerându-ne să revenim la această temă peste câteva săptămâni.
Gh. Motricală