Economic

„Moldovagaz” a cerut ANRE să micșoreze prețul la gaze naturale

SA „Moldovagaz” anunță că a transmis Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cererea cu privire la recalcularea tarifelor pe care le achită consumatorii finali pentru gazele naturale, în corespundere cu prețurile anului 2024. 

Conform calculelor preventive, societatea cere micșorarea prețului cu 12,5%, sau până la 13 347 lei pentru o mie de metri cubi. 

Principalii factori invocați, care impun recalcularea tarifelor, conform distribuitorului, ar fi o ieftinire considerabilă a prețului de cumpărare a gazelor naturale pe piața spot olandeză TTF, precum și o scădere semnificativă a componentei de ajustare a venitului reglementat al furnizorului (abateri tarifare) pentru 2023.

Conform legii, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a examina cererea SA „MoldovaGaz”, de aceea nu este încă clar de când noile tarife ar putea intra în vigoare. Calculele prezentate de „Moldovagaz” sugerează că scăderea tarifului pentru utilizatorii de rețele de presiune joasă (consumatorii casnici) ar putea fi aplicate din 1 martie 2024: 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button