Est-CurierIncidente

Doi cetățeni moldoveni, pasibili de pedeapsă, pentru trafic de ucraineni, care fug de încorporare

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Oficiul „Sud,”  anunță trimiterea pe banca acuzaților a doi bărbați din Cahul, după ce au transportat ilegal doi bărbați din Ucraina, în iarna lui 2023.

Inculpații au vârste vârsta de 43 și 57 de ani, iar cei trei bărbați ucraineni transportați ilegal sunt din Bucea (tată și fiu) și Kiev, toți cu vârste de peste 20 de ani, care intenționau să se refugieze în Germania și Canada.

Inculpații le-au organizat ucrainenilor intrarea ilegală în Moldova, dinspre localitatea Reni spre Giurgiulești. 

Sosiți în Moldova, aceștia au fost adăpostiți peste noapte la unul din inculpați, după care i-au transportat dimineață până în apropierea Direcției Regionale „Sud” a Poliției de Frontieră, pentru ca aceștia să se prezinte autorităților. Pentru serviciile prestate, inculpații i-au taxat pe tată și fiu a câte $2.250, iar de la al treilea inculpat au primit $900, pentru ca ulterior să primească și a doua parte, în sumă echivalentă. 

Miza inculpaților era ca cei trei pasageri să-și primească la polițiștii de frontieră ștampilele de intrare legală în Moldova, iar apoi să primească și restul banilor. Oamenii legii, însă, au descins cu percheziții la ambii și i-au reținut, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, Oficiul „Sud,” asupra mașinii cu care aceștia au fost transportați, a fost aplicat sechestru. Autoturismul ulterior ar putea fi confiscat în folosul statului, după pronunțarea sentinței. 

Acum, urmează ca Judecătoria Cahul să se pronunțe, timp în care cei doi beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Codul penal prevede pentru organizarea migrației ilegale în așa circumstanțe amendă de până la 67.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 7 ani. Reamintim, în contextul războiului din Ucraina, anterior procurorii au prezentat o inițiativă legislativă de înăsprire a pedepselor pentru această infracțiune.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button