Social

Medalia ”Vulturul de Aur” a ajuns și la criuleneni

Medaliile completează arhivele personale ale participanților la luptele pentru Integritatea Republicii Moldova din raionul Criuleni.

Constantin Samoil, președintele asociației raionale Criuleni a veteranilor războiului din 1993 și camarazii nominalizați pentru distincții

Azi la sediul I.P. Criuleni, colonelul Alexei Armaș, președintele Asociației Veteranilor MAI a înmânat distincții participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.

 În 1993 au intrat în tranșee 112 bărbați din or. Criuleni pentru a stăvili cazacii și a apăra Suveranitatea și Integritatea Republicii Moldova. 

Numărul lor s-a rărit, 12 au decedat, alții au plecat peste hotare, dar eroismul lor nu se uită- spune președintele Asociației criulenene a participanților la luptele pentru integritatea țării, Iurie Sclifos. – Astăzi a bună parte dintre participanții, care pe parcursul anilor și-au păstrat demnitatea, nu au intrat în conflict cu legea, au primit medalii. Anterior mulți au primit medaliile ”Sf. Gheorghe” și ” Ștefan Cel Mare”. E un gest de recunoștință din partea țării,dar ne străduim să ne susținem reciproc în caz de necaz. Avem o cotizație anuală, din care acordăm ajutor când e nevoie. Bine că acum, în caz de deces, familia combatantului poate primi cinci mii de lei. Mai avem posibilitatea o dată la trei ani să beneficiem de tratament balneo-sanatorial, deși în cadrul întrunirii de azi, băieții au spus că ar fi bine ca aceste foi balneare să fie repartizate la doi ani.

Născut în Bucovina, profesorul Gheorghe Tutunaru s-a aflat în tranșee alături de alți civili criuleneni și  aportul lui la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova a fost remarcat. Medalia „Vulturul de Aur” a Ministerului Afacerilor Interne l-a găsit acasă, căci din motive de sănătate se deplasează mai greu.

Mai am două medalii, – zicea dl Tutunaru – și îmi doresc doar sănătate și pace.

  • Ex-combatantul Gheorghe Tutunaru primește distincția de la președintele asociației orășenești , Iurie Sclifos.

Distincția ”Vulturul de Aur” se oferea anterior doar veteranilor Ministerului Afacerilor Interne, iar din 2022 și acordă și  persoanelor civile care au statut de veteran de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova sau la misiuni speciale, desfășurate în acest scop.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button