Uncategorized

Mare atenție ! Lot de orez retras din comerț

De opt ori depășea norma de arsen. Vedeți să nu nimerească în sarmale!

 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează la 29 aprilie 2022  consumatorii că, în cadrul programului de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine non-animală de import pentru anul 2022, s-a depistat un lot de orez cu depășirea nivelului admisibil de arsen anorganic (1,6 mg/kg). În conformitate cu Hotărârea  Guvernului nr. 520/2013, nivelul admisibil de arsen anorganic constituie 0,2 mg/kg.

Pentru a asigura consumatorii cu produse alimentare sigure pentru consum, s-a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: Orez șlefuit cu bob rotund, calitatea I,

marca comercială ORA;

Ambalator: Vitafor SRL;

Masa netă: 1 kg;

Data ambalării: 11.04.2022.

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor pentru sănătatea umană prezentate de un produs alimentar neconform.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate.

Ingerarea excesivă de  arsen anorganic poate provoca în cazul persoanelor: leziuni ale pielii, cancer, toxicitate care afectează dezvoltarea, neurotoxicitate, boli cardiovasculare, tulburări ale metabolismului glucidelor și diabet, dar depinde și de durata consumului.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43;

La 21 aprilie  Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat și  un lot de băutură răcoritoare fără adaos de zahăr, la care era depășită fracția masică admisă de acid benzoic, care se utilizează în calitate de conservant.

Pentru a asigura consumatorii cu produse alimentare sigure pentru consum, s-a dispus, în mod urgent, retragerea lotului. În decurs de 2 zile, lotul neconform, în cantitate de 2255 de butelii (1,5 l), total – 3382,5 litri, a fost retras din comerț cu  direcționarea ulterioară spre distrugere.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button