Social

Majoritatea oamenilor săraci locuiesc în zone rurale

Noul indice al sărăciei multidimensionale (ISM) arată că peste 18% din oameni trăiesc în sărăcie acută în 110 țări, ceea ce constituie 1,1 din 6,1 miliarde de oameni. În Africa Subsahariană (534 milioane) și Asia de Sud (389 milioane) aproximativ cinci din șase oameni sunt săraci.

Cea mai recentă actualizare a raportului publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Inițiativa Oxford pentru Sărăcie și Dezvoltare Umană (OPHI) arată că țările au redus ISM de două ori în perioade de la patru până la 12 ani, demonstrând fezabilitatea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) de reducere la jumătate a sărăciei în 15 ani. Totuși, din cauza datelor limitate în timpul pandemiei COVID-19, evaluarea perspectivelor imediate este complicată.

Valoarea Indicelui Sărăciei Multidimensionale pentru Republica Moldova constituie 0,004, conform celor mai recente date disponibile din 2021, incluse în ISM global. În ceea ce privește sărăcia absolută, în anul 2021 țara avea o rată de 24,5%, majoritatea oamenilor săraci locuind în zone rurale (32,8%) față de zonele urbane (11,9%). 

În Republica Moldova femeile se confruntă cu un risc mai mare de sărăcie, 26,3% dintre ele trăind în sărăcie absolută, în timp ce cifra corespunzătoare pentru bărbați este de 23,6%. Cea mai mare rată a sărăciei absolute se atestă în gospodăriile cu trei sau mai mulți copii, atingând o valoare de până la 36,9%.

Republica Moldova se situează printre țările care se confruntă cu repercusiuni semnificative ale crizei globale a costului vieții declanșate de războiul din Ucraina. Datele din prima jumătate a anului 2022 arată o încetinire a creșterii economice, iar estimările sugerează că războiul din Ucraina ar putea duce la o pierdere economică de la 2 până la 10% din PIB-ul Republicii Moldova, în dependență de durata, intensitatea și acoperirea teritorială a conflictului.

Potrivit estimărilor PNUD, peste 60% din gospodăriile din Republica Moldova sunt considerate sărace la capitolul asigurării cu resurse energetice, iar Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, prin care s-au oferit compensații pentru achitarea facturilor la energie, a sprijinit peste 800.000 de gospodării sărace din Republica Moldova, creând un impact pozitiv asupra reducerii sărăciei monetare și energetice. Astfel, evaluarea impactului Fondului a arătat că sărăcia energetică a fost redusă de la 10 până la 70% pentru gospodării, în funcție de categoria lor de vulnerabilitate.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button