CriuleniSocial

(Foto) Lecții de prevenție, cu elevii și discipolii grădinițelor, desfășoară salvatorii și pompierii din Criuleni

Săptămâna curentă s-au desfășurat lecții de informare și instruire în mai multe instituții de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal din raionul Criuleni. În cadrul acestor lecții a fost abordate mai multe subiecte ce țin de prevenirea situațiilor de urgență și acțiunile în cazul declanșării lor.

La data de 13 noiembrie 2023, angajații Secției Situații Excepționale (SSE) Criuleni au desfășurat o ședință de instruire cu elevii Liceul Teoretic Măgdăcești și Gimnaziul Ratuș. În cadrul activităților a fost prezentată autospeciala de intervenție a salvatorilor și pompierilor precum și utilajul din dotare.

Elevilor le-au fost comunicare măsurile de prevenire a situațiilor de urgență, numărul de telefon la care apelăm în cazurile de urgență, recomandări la utilizarea instalațiilor cu gaze, recomadări privind exploatarea surselor de încălzire pe timp de iarnă, comportamentul pe gheață, măsurile de securitate antiincendiară în timpul sărbătorilor de iarnă și tehnici de prim ajutor, mânuirea stingătorului.

În cadrul acestor instruiri au fost informați, în total, peste o mie de copii și 35 cadre didactice din LT Măgdăcești, 155 copii și 15 cadre didactice din cadrul Gimnaziului Ratuș.

Pe data de 16 noiembrie, angajații Secției Situații Excepționale Criuleni au desfășurat aceleași activități de informare deja cu angajații Centrului de Sănătate din comuna Hrușova. La acestea au participat 17 lucrători medicali din satele Hrușova, Zăicana și Boșcana care, la fel, au fost informați și instruiți despre măsurile de prevenire a situațiilor excepționale, modul de comportare în cazurile de urgență.

Vineri 17 noiembrie, angajații Secției Situații Excepționale Criuleni i-au avut drept oaspeți pe17 copii din grupa ,,Piticii’’ de la grădinița ,,Mesteacănul”, din orașul Criuleni. Micuții s-au arătat entuziasmați să descopere tehnica din dotarea unității pompierilor și salvatorilor, le-au explorat încăperile de serviciu, ir la final au primit priante și materiale informative.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționeaza, că pentru a evita cazurile de incendii în perioada rece a anului este necesar de respectat următoarele reguli:

  • nu lăsaţi fără supraveghere focul în sobe, aragazul aprins, instalaţii de uz casnic conectate la reţeaua electrică.
  • respectați cu strictețe regulile de exploatare a instalațiilor electrice, utilizate ca surse de încălzire. În acest sens nu se admite folosirea aparatelor defecte sau celor montate direct pe materiale combustibile, cu improvizații. 
  • respectați regulile antiincendiare la utilizarea sobelor de încălzit în perioada rece a anului. Coșurile de fum necesită a fi curățate și verificată starea de funcționalitate a sobelor înainte de exploatarea acestora.Totodată, cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă focul în sobe utilizând benzină, motorină sau alte substanțe inflamabile.
  • nu obturați canalele de ventilare și aerisiți periodic încăperile unde are loc arderea. 
  • nu înfierbântaţi prea tare sobele, cuptoarele, şi nu puneţi în apropierea lor mobilă, haine, aşternuturi;
  • nu permiteţi jocul copiilor cu focul, nu-i lăsaţi fără supraveghere;
  • de atras atenţie permanentă la starea sobelor şi coşurilor de evacuare a fumului, de înlăturat la timp deficienţile depistate.

Numai respectând aceste reguli de apărare împotriva incendiilor putem evita producerea incendiilor, intoxicarea şi decesul cetăţenilor, precum şi distrugerea bunurilor materiale.

STIMAȚI CETĂȚENI, NU UITAȚI!

PRINTR-UN COMPORTAMENT PREVENTIV, VĂ SALVAȚI VIAȚA !

ÎN CAZ DE SITUAȚII DE URGENȚĂ, APELAȚI 112!

Tudor Porubin, ofițer SP a SSE Criuleni, locotenent al s/i 

Imaginile au fost realizate de către angajații SSE Criuleni, în timpul activităților descrise mai sus:

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button