Începând cu ora 9.00, în sala de ședințe a Consiliului Raional Criuleni se desfășoară acțiunea de colectare a sângelui. Donatorii voluntari o pot face, potrivit Violetei Panico, șefa Centrului de Sănătate Criuleni, până la ora 13.00.
“Ne așteptăm mereu la mai mulți voluntari, dar aşa e specific or. Criuleni – nu avem întreprinderi mari unde ar fi mai mulţi oameni, ca să-i putem mobiliza. Am avea nevoie de vreo 150 de donatori, ca să suplinim cota de sânge, pe care trebuie să o colectăm. În prima oră au reuşit să doneze 10 persoane”, ne-a comunicat Violeta Panico.
Tradiţional, donatori se găsesc în rândurile angajaţilor din poliţie, pompierilor, activi de dimineaţă au fost şi angajaţii spitalului raional. Medicii ş-au lăsat hainele sterile şi au venit să se solidarizeze cu pacienţii.
Un grup de liceeni de la Liceul “B. Dânga” aşteptau rândul lor la uşa sălii. Unii, în special băieţii, spre decepţia lor, nu au fost acceptaţi ca şi donatori, pentru că medicul responsabil de triaj le-a spus că au prea puţine kilograme în raport cu înălţimea.
Acţinui de colectare a sângelui se organizează periodic în toată ţara, inclusiv în localităţile rurale, pentru a suplini rezerva de sânge şi derivatele acestuia necesare tratamentelor medicale. Donatori pot fi persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, au greutatea corporală mai mare de 50 kg, tensiunea arterială maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg; valoarea hemoglobinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati; nu prezintă afecţiuni de genul boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, tendinta de sângerare anormala, s.a; nu a consumat în ultimile 48 de ore alcool, inclusiv bere. Intervalul de timp între doua donari de sânge nu poate fi mai mic de 60 de zile. Donatorii primnesc un pachet alimentar în schimb şi o zi liberă de la serviciu.
“Est-Curier”
Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.