Social

Înregistrarea pentru ”Ajutor la contor” continuă

1500 familii au declarat că nu vor compensații

 

Aproape 80 la sută din persoanele care s-au înregistrat pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică vor primi ajutor maxim de la stat- au comunicat în cadrul briefingului din 2 decembrie 2022 Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie și Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale din Republica Moldova.

Persoanele care nu au reușit până în data de 24 noiembrie să depună o cerere vor primi, automat, pentru o singură lună, categoria de vulnerabilitate medie. Însă, dacă nici în decembrie nu vor aplica pentru compensații, respectivelor gospodării li se va atribui categoria de vulnerabilitate scăzută.

„În jur de 40% din populație nu s-a înregistrat pe platformă. Cei care nu se vor înregistra nici în luna decembrie vor avea categoria de vulnerabilitate scăzută și nu este exclus ca ulterior să nu mai fie oferite compensații celor care nu se înregistrează”, a menționat Marcel Spătari.

Pentru a beneficia de compensații în facturile la energie cetățenii se pot înregistra pe platforma [compensatii.gov.md] (https://compensatii.gov.md/ro) până în luna martie 2023..

Din cele  695 039 cereri înregistrate până pe 24 noiembrie,  1500 semnatari au indicat că nu vor să beneficieze de compensații. Restul s-au încadrat în următoarele  categorii:

  • 79, 8 % au primit categoria de vulnerabilitate foarte ridicată;
  •  11, 4 % au primit categoria de vulnerabilitate ridicată;
  • 4,9 % au primit categoria de vulnerabilitate medie;
  • 2,7 % au primit categoria de vulnerabilitate scăzută;
  • 1,1 % au primit categoria de non vulnerabilitate. 

Respectiv statul va compensa tariful pentru primii 180 de metri cubi de gaze naturale consumați lunar, ca prețul final achitat de consumator să fie de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

–  24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button