Anual facultatea de medicină veterinară de la UTM pregătește în jur de 50 de medici veterinari. În prezent, în țară activează aproximativ 400 de veterinari, majoritatea dintre care muncesc în sectorul privat.
În anul curent în Republica Moldova au fost create 34 de circumscripții veterinare, astfel încât specialiștii din aceste circumscripții să fie implicați în procesul de acordare a serviciilor veterinare în sate. Cu toate acestea Republica Moldova are nevoie de peste 100 de medici veterinari. Lipsa acestora se simte mai ales la sate. Tinerii specialiști sunt la mare căutare.
În luna mai responsabili de la Ministerul Agriculturii, ANSA, Colegiul Medicilor Veterinari și operatorii din domeniul alimentar s-au întrunit pentru a găsi soluții viabile la problemele din zootehnie. Președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Mihai Moroz zicea atunci: „Cred că ar fi nevoie de mărit salariul cel puțin la cei care sunt angajați de stat. Unii fermieri îi i-au încă de pe băncile facultății, îi stimulează și apoi acești medici veterinari lucrează la ei. Și ceva mai recent sunt și cazuri când vin medici veterinari din țările din vecinătate și prestează servicii pe teritoriul Republicii Moldova”.
În ședința din 21 august 2022 Guvernul RM a aprobat un Regulament cu privire la acordarea facilităților tinerilor specialiști cu studii superioare în medicina veterinară. Acesta stabilește mecanismul acordării facilităților absolvenților instituțiilor de învățământ superior care, în următorii doi ani după absolvire, se angajează sau exercită profesia de medic veterinar în orașe și satele din țară, cu excepția orașelor Chișinău și Bălți.
Astfel tinerii veterinari vor beneficia în primii 3 ani de activitate, din contul bugetului de stat, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței( nu mai mult de 2000 lei) sau de locuință gratuită acordată de către autoritatea administrației publice locale, de compensarea lunară a costului a 30 kw de energie electrică și de compensarea anuală a costului unui metru cub de lemne și al unei tone de cărbuni, iar în cazul încălzirii cu gaze, de echivalentul costului unui metru cub de lemne și unei tone de cărbuni, precum și de acordarea unei indemnizații unice în mărime de 15 salarii medii pe economie (salariul mediu pe economie în 2023 este de 11 700 lei), care se vor achită în trei tranșe egale.
Din calculul celor 3 ani de acordare a facilităților prevăzute se exclud perioadele de suspendare a activității, precum și perioadele de aflare în concediul pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 4 ani.
Mijloacele financiare necesare acordării compensării lunare pentru închirierea locuinței, compensării lunare a costului a 30 kw de energie electrică, compensării anuale a unui metru cub de lemne şi al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze, se transferă semestrial pe contul bancar al tânărului specialist de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în baza cererii și documentelor prezentate.
În cazul neonorării prevederilor contractuale tânărul specialist va restitui bani primiți.
Reieșind din faptul că în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 nu sunt estimate mijloace financiare în acest scop, se propune ca prevederile proiectului să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.