EconomicSocial

5 800 000 USD pentru ca 50 mii de familii să reducă consumul de energie electrică

Trei furnizori de echipamente electrice și electronice, contractați de UNDP, vor ajuta cca 50 mii de familii din Republica Moldova să valorifice voucherele pentru electrocasnice noi și eficiente energetic.

Programului de vouchere pentru electrocasnice și Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră sunt finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de UNDP Moldova au fost votate în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova din 21 august 2023. Programului de vouchere pentru electrocasnice are un buget de 5 800 000 USD, iar resursele financiare vor fi alocate după cum urmează:

  1. 2 958 000 USD pentru înlocuirea frigiderelor;
  2. 638 000 USD pentru înlocuirea mașinilor de spălat;
  3.  754 000 USD pentru înlocuirea aragazurilor/cuptoarelor electrice;
  4. 1 450 000 USD pentru înlocuirea Becurilor/LED.

Beneficiarii Programului de vouchere, se vor extrage din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” conform criteriilor de eligibilitate care vor fi coordonate cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.  Familia beneficiară va trebui să contribuie cu 20% din contravaloarea respectivului echipament cu excepția becuri LED. 

Finalitatea urmărită prin Programul de Vouchere pentru electrocasnice este de a eficientiza consumul de energie (reducerea cuantumului facturilor la energie), prin stimularea și creșterea accesibilității consumatorilor vulnerabili la aparate electrocasnice ce au un consum mai redus de energie în comparație cu cele deținute de aceștia.

Scopul Programului de vouchere este de a reduce consumul de energie electrică odată cu înlocuirea obiectelor de uz casnic mai eficiente decât cele deținute de familiile selectate, pentru ca în final consumatorii vulnerabilii să achite facturi mai mici.

Regulamentul ”Privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice” a fost prezentat și aprobat în cadrul ședinței Guvernului RM din 21 august 2023 și va intra în vigoare până la sfârșitul săptămânii curente, după publicarea în ”Monitorul Oficial”.

Anterior au fost elaborate și etichete energetice noi pentru electrocasnicele comercializate în R. Moldova

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button