Est-CurierIncidente

Imaginile video cu elicopterul detonat la Tiraspol sunt montate, afirmă Biroul pentru Reintegrare

În legătură cu incidentul cu elicopterul aruncat în aer pe un aerodrom și regiunea transnistreană, care a avut loc pe data de 17 martie, 2024, Biroul pentru Reintegrare a emis astăzi, 25 martie, un comunicat, pe care îl publicăm integral: 

„În contextul incidentului recent din regiunea transnistreană, în care a fost implicat un elicopter militar, Biroul politici de reintegrare comunică următoarele:
 
„Instituțiile de profil ale Republicii Moldova au analizat cu atenție imaginile video difuzate pe diverse rețele sociale și în mass-media din stânga Nistrului. În urma analizelor efectuate și a informațiilor acumulate, s-a ajuns la următoarele concluzii:

– materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini;
–  ⁠incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului.
 Din informațiile de care dispunem, este important să informăm publicul că, în perioada următoare, se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate. În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, astfel de acțiuni au scopul de a crește panica, de a induce neîncredere în societate și de a slăbi economia. Accentuăm că asemenea acțiuni NU au consecințe reale și nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii. 
Autoritățile competente ale Republicii Moldova, în cooperare cu partenerii externi, urmăresc cu atenție situația din regiune, în vederea menținerii stabilității și preîntâmpinării unor noi provocări”.

Autoritățile nerecunoscute din Tiraspol au anunțat, la 18 martie, că au deschis o anchetă penală pe faptele detonării elicopterului Mi-8, și că explozia ar fi fost cauzată de o dronă, ale cărei rămășițe le-ar fi despistat la locul incidentului. Două zila mai târziu, ca reacție la primele  declarații ale ministrului de interne, Adrian Efros, că imaginile par a fi trucate, autoritățile separatiste au reacționat prin a califica concluzia ministrului drept „incompetentă și mincinoasă” și că își rezervă dreptul de a căuta sprijin la Interpol, pentru a clarifica aspectele așa numitului „artac terorist”, scrie novostipmr.com, cu referire la așa-numitul minister al securității de stat din enclavă. 

Foto: t.me/tv_pmr

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button