Ecologic

Vibrionul de holeră iar  și-a anunțat prezența în râul Nistru

Deocamdată în raza raionului Criuleni nu a fost găsit

Vibrionul de holeră a fost și este prezent în apele râului Nistru de ani buni. Autoritățile avertizează despre pericol, iar cei ce intră în râu să se scalde, să mai înghită o gură de apă  își asumă personal toate riscurile.

Recent şeful Direcţiei municipale Asistenţă Medicală și Socială, Boris Gîlca a anunțat  la Moldova 1,că vibrionul de holeră a fost depistat pe plaja de la Vadul lui Vodă. El a îndemnat oamenii să fie prudenţi atunci când decid să facă băi în acea zonă: „Atenţionăm cei care fac plajă şi se vor scălda în bazinul acvatic să fie foarte atenţi, să asculte de sfatul medicilor, dacă fac o baie acvatică neapărat după această să facă şi duş. Totuşi să rămână în alertă la posibile urmări”,

Eugenia Stoica, asistentă medicală în secția epidemiologică a Centrului Sănătate Publică Criuleni,, parte a CSP Chișinău, lucrează mai bine 40 de ani  în domeniu  și zice că deocamdată apa Nistrul în raza orașului Criuleni nu prezintă pericol pentru pasionații de scăldat, dar oricum recomandă se fie respectate elementarele reguli de conduită pe apă.

– În caz de pericol iminent instituția noastră va veni cu recomandările și  prescripțiile necesare- a spus dna Eugenia Stoica. – Vibrionul respectiv nu provoacă holera, însă poate genera dereglări gastro-intestinale acute ( greață, vomă, diaree) dacă  ajunge în cavitatea bucală sau nazală.

De notat că, deocamdată nici plaje amenajate conform standardelor, cu dușuri, în raza raionului Criuleni nu sunt, iar albia râului e ciuruită de mai multe gropi după  extragerea de prundiș și nisip.

Holera se consideră eradicată în Republica Moldova, deși unele cazuri au fost înregistrate în 1995 și 2000.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button