DubăsariEst-Curier

Guvernul a aprobat construcția unei unități de salvatori și pompieri la Holercani, Dubăsari

La 8 noiembrie 2023, executivul a aprobat construcția unei unități noi de salvatori și pompieri, care va fi deservi un teritoriu populat de peste 37 de mii de locuitori din raioanele Dubăsari, Criuleni și Orhei. Se așteaptă că locuitorii zonelor limitrofe unității vor beneficia de servicii de urgență mai calitative, datorită construcției unei noi unități de salvatori și pompieri. În acest sens, Executivul a aprobat transmiterea în proprietatea statului a unui teren amplasat în satul Holercani, raionul Dubăsari.

Crearea Unității de salvatori și pompieri va permite reducerea timpului de intervenție la lichidarea consecințelor situațiilor excepționale de la 30-40 de minute, până la 5-15 minute. Salvatorii și pompierii vor interveni la Butuceni, Holercani, Marcăuți, Ustia, Trebujeni și Morovaia, în cazul urgențelor de grad sporit, și în alte 15 localități din regiune – la urgențe de nivelul II. 

Noua unitate de circa 400 m2 va fi construită cu utilizarea tehnologiilor energo-eficiente pentru a reduce costurile de întreținere. Aceasta va avea două boxe pentru autospeciale, spații tehnice pentru utilaj, birouri moderne și o clasă de instruire.

În nota informativă ce a însoțit Hotărârea de Guvern, se spune că în anul 1993, de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta al MAI (în continuare -IGSU), în satul Holercani a fost instituit Postul de salvatori și pompieri, într-o încăpere adaptată, de tip depozit, fără agent termic constant (pe timp de iama exista riscul real să înghețe apa în cisterne), fără apeduct și sistem de canalizare, fără clase de instruiri și teritorii pentru instruire practică. În anul 2021, a fost luată decizia de comasare a Posturilor de salvatori și pompieri Holercani și Molovata într-o subdiviziune completă cu condițiile de muncă și infrastructura care să corespundă cerințelor operaționale și de securitate a muncii, ambele având o capacitate operațională foarte limitată (semi-echipa compusa din 2 persoane) și implicarea independentă în doar câteva tipuri de intervenții: arderea vegetației în aer liber, arderea bunurilor în curte ce presupune lichidarea doar din exterior etc. … // … Locația identificată de către Consiliul local Holercani pentru construcția Unității de salvatori și pompieri este la intrarea în localitate, pe o suprafata de 0,12 ha, care urmeaza a fi transmis catre IGSU, avand acces direct la drumul principal, iar retelele vitale se află în imediata apropiere (energie electrică, gaz, apeduct, canalizare). Unitatea de salvatori și pompieri va fi construită compact pentru a nu crea costuri majorate, cu utilizarea tehnologiilor energo eficiente pentru a reduce costurile de întreținere. Suprafata estimată este de circa 400 m2, la parter fiind amenajate 2 boxe pentru autospeciale și spații tehnice pentru utilaj. La primul etaj (tip mansardă) vor fi amenajate birouri de serviciu, clasă de instruire, spații sanitare etc.”

Nota informativă a fost prezentată de către Adrian Efros, ministrul de interne. 

Comunicat gov.md

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Vezi și
Close
Back to top button