GIZ caută donatori pentru Proiectul AAC în 22 de localităţi

Miercuri, 24 februarie, la Criuleni a afost prezentat studiul de fezabilitate al proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în zona Criuleni-Dubăsari”, proiect finanţat la etapa actuală de către GIZ – Agenția de Cooperare Internațională Germaniei, în cadrul programului Dezvoltarea Gestionării Apelor, Infrastructurii şi Cooperării Intercomunale în zona Criuleni-Dubăsari.

DSCN5490

Din aprilie 2014, şi până în prezent, au fost studiate 2 oraşe şi 22 de sate cu o populaţie cu aproximativ 76 mii de locuitori, situate în centul bazinului r. Nistru. Autorii studiului – Jens Hasse, expert în domeniul ingineriei şi gestionării apelor şi canalizării în GIZ, şi Rafal Stanek, analist economic şi financiar, au conturat cum va arăta zona în urma realizării proiectului, cât vor costa serviciile în care se va investi masiv şi cum vor trebui să acţioneze autorităţile ca întreprinderile să presteze populaţiei servicii calitative şi la un preţ accesibil. Implementarea acestui proiect grandios ar însemna reducerea ameninţărilor asupra mediului din bazinul râului Nistru şi, prin urmare, reducerea riscurilor pentru sănătatea publică prin intermediul îmbunătăţirii serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC), atragerii investiţiilor în infrastructura respectivă. Proiectul prevede construcţia a 8 staţii de epurare (una regională la Dubăsari şi 7 locale), construcţia sistemelor acolo unde ele nu sunt şi renovarea celor existente. Gestionarea sistemului se preconizează în baza principiilor de cooperare intermunicipală, prin formarea a 4 clastere (grupuri), cu implicarea şi aportul autorităţilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. În proiect sunt incluse localităţi riverane, începând cu Harmaţca şi Coicova şi până la Pârâta şi Oniţcani. Reprezentantul Ambasadei Germaniei în RM, dl Tomas Weithoener, a vorbit despre interesul ţării sale pentru acest proiect. În 2016 Germania deţine preşedinţia OSCE şi de aceea ţara sa este interesată de problemele securităţii şi păcii în Europa, care poate fi obţinută, inclusiv, prin măsuri de aprofundare a colaborării autorităţilor de pe cele două maluri ale r.  Nistru. În acelaşi timp, reprezentantul Ambasadei a menţionat că realizarea şi implementarea acestui proiect va fi de lungă durată, iar părţile vor trebui să dea dovadă de răbdare şi să depună mult efort, pentru a mişca lucrurile. Partea cea mai dificilă, în opinia oficialului, este căutarea donatorilor pentru realizarea acestui proiect, care până la moment este susţinut doar de Guvernul Germaniei.

DSCN5516

În cadrul aceluiaşi eveniment, întreprinderea „Comunservice” din Criuleni şi întreprinderea similară din or. Dubăsari au primit în dar câte o autospecială. La Criuleni va rămâne automobilul dotat cu cisternă pentru evacuarea deşeurilor din fântînile de canalizare, iar la Dubăsari va merge un atelier ambulant de depanare, care este dotat cu echipament pentru echipele de intervenţie în cazul defecţiunilor pe traseele apeductelor şi canalizării. Potrivit lui Mircea Ursu, coordonator de proiect în cadrul Agneției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), ambele întreprinderi municipale pot folosi aceste maşini, în egală măsură, în baza principiilor de cooperare, dacă apare o necesitate sau alta. Valoarea autospecialelor este de 20 mii şi, respectiv, 30 mii de euro.

Svetlana Cernov

În imagine: ceremonia de transmitere a autospecialelor. 24 februarie, 2016

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *