Festivalul Familiei devine tradiţional la Răculeşti

Ediţia a doua a Festivalului Familiei la Răculeşti s-a desfăşurat sâmbătă, 14 mai, şi a avut genericul „Familia-comoara societăţii”. Organizatorii – Primăria Răculeşti, în colaborare cu Direcţia Cultură şi Turism Criuleni, au pregătit un program cu participarea artiştilor amatori din localitate şi din regiune, sărbătoarea fiind prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale a Familiei.

IMG_0920

Spiridon şi Maria Gâlcă, omagiaţii zilei. În spate – ansamblul folcloric “Busuioc” din Răculeşti.

La sărbătoarea, care s-a desfăşurat în curtea şi sala de festivităţi a Gimnaziului Răculeşti, s-au adunat zeci de familii din comuna Răculeşti şi din câteva sate vecine. După cum ne-a informat primarul localităţii, Vasile Frunza, scopul Festivalului Familiei e să pună în valoare şi să fortifice rolul familiei în societate, care trebuie în ziua de azi să facă faţă multor provocări, cum ar fi declinul economic, migraţia, prejudecăţile şi ispitele. „Am invitat, în primul rând, consătenii mei la sărbătoare, dar au venit şi multe familii din satele vecine, colective artistice din Jevreni, Cruglic, Măşcăuţi, fanfara din copii din Holercani, rl  Dubăsari, şi Ansamblul folcloric „Calac” din Transnistria. Vor dansa copiii noştri, antrenaţi de coregrafa Liliana Tamassili-Khangi. Am pregătit o expoziţie a meşterilor populari din satele Bălăşeşti şi Răculeşti, vom omagia, ca şi la prima, ediţie familiile care au reuşit să serbeze  50 de ani de căsnicie” – a remarcat primarul. Omagiaţii zilei a fost familia lui Spiridon şi a Mariei Gâlcă. Angela Burciu, directoarea gimnaziului, îi invită în scenă. După ce le-a enumerat meritele faţă de societate, prezentatoarea în persoana directoarei, invită Ansamblul „Busuioc” să le dedice o melodie, să le cânte „Mulţi ani trăiască”. Emoţiile au copleşit perechea frumoasă aşezată pe scaunele de pe scenă, iar lacrimile lor au transmis emoţii fiecărui spectator din sală. Felicitări au spus consiliera locală Eudochia Negru, primarul, care le-a inmânat o diplomă de merit şi un ajutor material din partea Consiliului local.

Imagini video: “Mulţi ani trăiască” omagiaţilor, soţilor Gâlcă.

IMG_0937

Micii dansatori din sat, conduşi de coregrafa Liliata Tamassili-Khangi.

Festivalul Familiei a început cu starturi vesele, organizate de către partenerul primăriei în acea zi – Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul- Protecţie şi Sprijin” din Criuleni. Competiţiile au implicat copiii însoţiţi neapărat de către un părinte, un frate sau o soră mai mare. Mame, taţi, bunici au participat alături de odraslele lor la jocul în echipă. „Am reuşit să consolidăm zeci de familii în una singură, comunitară – remarca Larisa Moscalenco, coordonatoare a programului Advocacy din cadrul Asociaţiei. – La starturi vesele au participat familii din Răculeşti, Bălăşeşti, Măşcăuţi, Izbişte, Cruglic, iar printre ei au fost şi câţiva beneficiari ai Echipei Mobile, copii cu dizabilităţi şi părinţii lor, însă, nimeni n-a făcut diferenţă că este un copil mai deosebit sau nu. Important e că ne-am simţit bine, iar starturile vesele au avut şi un slogan – „Împreună viaţa are culoare”. Organizatorii au pregătit pentru fiecare familie participantă câte o diplomă, iar copiii au fost serviţi cu îngheţată şi dulciuri.

 S. Cernov

Mai multe imagini de la eveniment:

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *